Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ruotsi uusi hallitus otti etäisyyttä kurdiryhmiin – Tutkija: “Tähän juuri sitouduttiin Madridin asiakirjassa”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on matkustamassa Turkkiin.

Ruotsin hallitus kertoi lauantaina ottavansa etäisyyttä kurdiryhmiin vedoten siihen, että suhteet niihin vahingoittavat puolustusliitto Naton jäseneksi pyrkivän Ruotsin suhteita Turkkiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kyseessä ovat Syyrian PYD-puolue ja sen aseellinen siipi YPG, joka on Turkin ja EU:nkin terroristijärjestöksi määrittelemän PKK:n sisarjärjestö. Kurdistanin työväenpuolue PKK on käynyt aseellista taistelua Turkin valtiota vastaan.

Kesäkuussa Madridin Nato-huippukokouksessa Turkki, Suomi ja Ruotsi laativat yhteisymmärrysasiakirjan terrorismin torjumisesta, mutta osapuolten tulkinnat asiakirjan sisällöstä ovat olleet eriäviä.

Ruotsin hallituksen ilmoitus etäisyyden ottamisesta YPG:hen ja PYD:hen tuli vain muutama päivä ennen Ruotsin uuden pääministerin Ulf Kristerssonin Turkin-vierailua

- Näillä järjestöillä ja EU:n terroristijärjestöksi listaamalla PKK:lla on liian läheinen yhteys, joka ei ole hyväksi meidän ja Turkin välisille suhteille, sanoi Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström Sveriges Radion haastattelussa lauantaina.

Kristersson tapaa Turkin presidentin Recep Taayip Erdoganin tiistaina.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa toukokuussa. Turkki on perustellut hidasteluaan jäsenyyksien ratifioimisessa sillä, että Suomi ja erityisesti Ruotsi suojelevat sen mukaan kurditerroristeja.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Naton jäsenmaat, jotka eivät vielä ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

ULKOPOLIITTISEN instituutin vanhempi tutkija, Turkki-asiantuntija Toni Alaranta kommentoi Ruotsin hallituksen linjauksia Twitterissä.

Alaranta painottaa, että Naton Madridin huippukokouksessa Turkki, Suomi ja Ruotsi sitoutuivat siihen, että YPG:hen ja PYD:hen otetaan etäisyyttä.

– Ruotsin uusi hallitus ilm ottavansa etäisyyttä Syyrian PYD:hen (aseellinen siipi YPG). Tähän juuri sitouduttiin Madridin asiakirjassa. Kyseessä siis USA:n keskeinen liittolainen. Saa nähdä, Erdogan tod näk jatkaa myös luovutusten vaatimista.

PYG ja PYD ovat olleet liittolaisia USA:lle ja Natolle taistelussa Isisiä vastaan.

– USA:han aktiivisesti vastusti PYD/YPG:n kirjaamista yhteisymm asiakirjaan PPK/terroristisena, tietysti koska se asettaa USA:n linjauksen hankalaan valoon. SE & FIN eivät voineet muuta, vain näin saatiin sopimus aikaiseksi, Alaranta kirjoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE