Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ruotsin pääministeri Löfven toi kannustavan viestin vaalien alla: “SDP:llä on vahva tulevaisuus”

Ruotsin tuore pääministeri, sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on vakuuttunut, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne palaa vaalikentille entistä vahvempana. Hän lähettää lämpimät terveiset myös vakavasti sairastuneelle varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Rannalle.

Marja Luumi

Demokraatti

– Luonnollisesti toivon, että molemmat toipuvat mahdollisimman nopeasti. Olen vaihtanut tekstiviestejä Antin kanssa, tänäänkin, ja hän toivotti minut minut tervetulleeksi Suomeen, Löfven kertoi Demokraatille pohjoismaisen työväenliikkeen yhteistyöjärjestön Samakin kokouksen yhteydessä.

Löfven on tutustunut SDP:n vaaliohjelmaan ja kehuu sen vastaavan hyvin uuden ajan, muutoksen, haasteisiin. Mitään erityisiä neuvoja vaalivoiton saavuttamiseksi hän ei kuitenkaan halua tarjota.

– Pitää aina olla varovainen neuvomaan muita, koska usein totuus on toinen kuin miltä se naapurista katsoen näyttää.

Löfven on iloinen siitä, että mahdollisimman moni on hänen tietojensa mukaan päässyt rakentamaan vaaliohjelmaa. Se antaa hyvän pohjan ja tuen. Hän muistuttaa sosialidemokratian perusajatuksesta: työ luo hyvinvointia. Sosialidemokraattien kannattaa kaikkialla Löfvenin mielestä korostaa työn ja kasvun merkitystä.

– Mutta katse pitää olla myös siinä, miten hyvinvointia jaetaan oikeudenmukaisesti. Muutoksen hallinta on avainsana – ja se pätee myös toimiin ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Kaiken kaikkiaan Löfven arvioi, että SDP:n tulevaisuuteen katsova linja on oikea kevään eduskuntavaaleihin.

Lisää aiheesta

– Pitämällä kiinni sosialidemokraattisesta politiikasta SDP:llä on vahva tulevaisuus, hän ennakoi.

“Jos juutumme aina vain blokkeihin, kohta meillä on vain kaksipuoluejärjestelmä.”

Löfven valittiin monien hankalien kiemuroiden jälkeen jälleen naapurimaan pääministeriksi. Hallituspohjan rakentamisessa tehtiin samalla historiaa, kun Ruotsissa vakiintunut blokkipolitiikka vasemmiston ja oikeiston välillä murentui. Hallituksen muodostavat sosialidemokraatit ja ympäristöpuolue, mutta keskustapuolue ja liberaalit sopivat tekevänsä oppositiosta budjettiyhteistyötä hallituksen kanssa.

Arvioiden mukaan tämä sopimus yhteispelistä onnistui senkin takia, ettei äärioikeistoa haluttu päästä päätöksenteosta osalliseksi.

Löfven vaikuttaa tyytyväiseltä, että blokkirajat ovat nyt ylittyneet. Hän muistuttaa, että Ruotsissa on monipuoluejärjestelmä.

– Mutta jos juutumme aina vain blokkeihin, kohta meillä on vain kaksipuoluejärjestelmä kuten Yhdysvalloissa. Vaihtoehtoisia ratkaisuja on entistä vähemmän tarjolla.

Löfven vakuuttaa, että tällä hallituspohjalla – ja kahden oppositiopuolueen tuella – hän pystyy vetämään hyvinkin sosialidemokraattista linjaa. Hänen mukaansa jo hallitusohjelman painopisteet ovat osoitus siitä.

– Me keskitymme työn murrokseen ja koulutuksen turvaamiseen niin nuorille kuin aikuisille työn muuttuessa. Meidän pitää parantaa eläketurvaa, rakentaa parempaa infrastruktuuria – erityisesti raideliikennettä – ja vahvistaa poliisivoimia turvallisuuden lisäämiseksi, Löfven luettelee.

“Minusta vaikutti siltä, että uusiin vaaleihin ei olisi ollut intoa.”

Hallituksen muodostaminen näytti jossain vaiheessa niin vaikealta, että spekuloinnit uusien vaalien järjestämisestä velloivat. Löfven ei näytä olleen kovin huolestunut.

– Jos neljännessä äänestyksessä pääministeristä ei olisi päästy yksimielisyyteen, silloin edessä olisivat olleet lisävaalit. Nyt se onnistui kolmannella yrittämällä. Minusta vaikutti siltä, että uusiin vaaleihin ei olisi ollut intoa ainakaan näillä neljällä puolueella, jotka vastaavat nyt uudistusten toimeenpanosta hallituksessa ja sen ulkopuolella, Löfven arvioi.

Löfven tapasi tänään myös presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä ja huomenna hän keskustelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa muun muassa maiden kahdenvälisisistä suhteista sekä ajankohtaisista Eu-kysymyksistä. Lisäksi esillä esillä ovat myös ilmastohaasteet sekä puolustus- ja hybridiuhat.

Löfven avasi MTV:n haastattelussa kantaansa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä. Hänen mukaansa se hyödyttää koko Itämerialuetta sekä Pohjoismaita.

– Olemme yhtä mieltä siitä sekä Suomessa että Ruotsissa. Tätä yhteistyötä pitää edelleen kehittää ja syventää, Löfven painotti haastattelussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE