Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

18.10.2022 09:07 ・ Päivitetty: 18.10.2022 10:04

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi ministerivalinnoista

AFP / LEHTIKUVA / JONATHAN NACKSTRAND

Ruotsin ulkoministeriksi on nimetty Tobias Billström ja puolustusministeriksi Pål Jonson. Uusi pääministeri Ulf Kristersson (kuvassa) kertoi ministerivalinnoista uuden hallituksen ohjelman esittelyn jälkeen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Billström ja Jonson edustavat Ruotsin maltillista kokoomusta. Lisäksi puolueen Elisabeth Svantesson nousee odotetusti valtionvarainministeriksi. Oikeusministeriksi nousee kokoomuksen puoluesihteeri Gunnar Strömmer. Maltillisella kokoomuksella on nyt yhteensä 13 ministerisalkkua.

Ruotsin kristillisdemokraattien puheenjohtajasta Ebba Buschista tulee maan energia- ja elinkeinoministeri sekä varapääministeri. Kristillisdemokraateista ministereitä nimettiin yhteensä kuusi.

Ruotsin liberaaleista ministereitä nimettiin viisi, mukaan lukien työmarkkina- ja integraatioministeriksi noussut puolueen puheenjohtaja Johan Pehrson.

Uudessa hallituksessa on 12 miestä ja 11 naista.

Porvariblokin suurin puolue ruotsidemokraatit sen sijaan jää hallituksen ulkopuolelle tukipuolueeksi.

Valtiopäivät hyväksyi maltillisen kokoomuksen puheenjohtajana toimivan Kristerssonin maan pääministeriksi eilen.

OPPOSITIOSTA on kuitenkin korostettu, että käytännössä ruotsidemokraateilla on ratkaisevan suuri vaikutusvalta uuden hallituksen politiikkaan. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on perustellut hallituksen ulkopuolelle jäämistä sillä, että puolue sai tarpeeksi tavoitteitaan läpi uuden hallituksen ohjelmaan.

Porvariblokilla on valtiopäivillä niukka kolmen paikan enemmistö oppositioon nähden. Ruotsin ylivoimaisesti suurin puolue on edelleen sosiaalidemokraatit, jonka Magdalena Andersson joutui nyt väistymään pääministerin paikalta.

Andersson kommentoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle onnittelevansa Kristerssonia pääministerivalinnasta. Entinen pääministeri kertoo jäävänsä kaipaamaan kolmea asiaa hallituksen ohjelmasta.

-  Ensimmäinen on hyvinvointi, sillä kouluissa, terveydenhuollossa ja vanhustyössä käydään läpi erittäin vaikeita aikoja, hän sanoi.

Toiseksi kysymykseksi hän nimeää jengirekrytoinnin ja sen pysäyttämiseksi esitettyjen keinojen puutteen. Kolmantena Andersson mainitsee vaalilupauksenakin lausutun korkeilta kustannuksilta suojaamisen.

-  Se on hyvin selvä lupausrikkomus, Andersson sanoo.

Valta vaihtuu myöhemmin niin kutsutun konseljin istunnossa kuninkaanlinnassa.

Juttua muokattu 17.10. klo 13.03: täydennetty alkua lisätiedoin ministerivalinnoista sekä lisätty seitsemän viimeistä kappaletta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU