Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ruotsin ulkoministeri Nato-spekuloinneista: Liittyminen on lopulta kunkin maan kansallinen päätös

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan kahdenväliset suhteet Suomeen eivät ole kärsineet spekuloinneista, joiden mukaan Suomi saattaisi liittyä Natoon ennen Ruotsia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Billström ja häntä Suomessa isännöinyt ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vakuuttivat lehdistötilaisuudessa, että maat työskentelevät yhä yhtäaikaisen Natoon liittymisen puolesta.

Billström ei pitänyt sopivana arvioida Suomen mahdollista aikaisempaa aikataulua, mutta sanoi Ruotsin kunnioittavan sitä, että Natoon liittyminen on lopulta kunkin maan kansallinen päätös.

Sekä Billström että Haavisto sanoivat pitävänsä ensi heinäkuun Nato-huippukokousta Vilnassa tärkeänä virstanpylväänä molempien maiden Nato-jäsenyyksien toteutumiselle.

Ruotsi ja Suomi ovat antaneet Ukrainalle useita sotilaallisia apupaketteja, ja ulkoministereiden mukaan lisäavulle on todennäköisesti tarvetta niin molemmista maista kuin laajemmin EU:sta.

Haavisto kertoi Suomen käyvän parhaillaan kahdenvälisiä neuvotteluja Puolan ja Saksan kanssa Leopard 2- taistelupanssarivaunuista.

-  En halua kommentoida niitä tarkemmin, mutta keskustelut jatkuvat.

SOTATILANNE Ukrainassa on jämähtänyt viime aikoina enemmän tai vähemmän paikalleen eikä ole kääntynyt selvästi kummankaan osapuolen eduksi. Billströmin mukaan on kuitenkin aivan selvää, että Venäjän voitto sodassa ei voi tulla missään tapauksessa kyseeseen.

-  Se merkitsisi sen hyväksymistä, että on oikeus loukata toisten valtioiden itsemääräämisoikeutta. Sehän oli alun perin syy tämän sodan syttymiselle Venäjän Ukrainalle esittämien uhkavaatimusten muodossa.

Molemmat ulkoministerit toistivat lehdistötilaisuudessa osanottonsa Turkille ja Syyrialle tuhoisan maanjäristyksen johdosta ja lupasivat apua.

Murhenäytelmän sivuvaikutuksena Billström ja Haavisto olivat olleet pitkästä aikaa puhelinyhteydessä turkkilaisen kollegansa Mevlüt Cavusoglun kanssa, mutta Nato-asioista ei näissä keskusteluissa luonnollisestikaan puhuttu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE