Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Ruotsissa 3-vuotiasta poikaa uhkaa karkotus Nigeriaan – Migrin mukaan Suomessa vastaavassa tilanteessa lapsi saisi jäädä tänne

Thinkstock

Ruotsissa on tällä viikolla kohuttu 3-vuotiaasta pojasta, jota uhkaa karkotus Nigeriaan. Ruotsissa nigerialaisäidille syntynyt, mutta pian huostaan otettu poika on asunut muutaman kuukauden ikäisestä lähtien ruotsalaisessa sijaisperheessä Etelä-Ruotsissa. Viranomaiset ovat nyt katsoneet, että oleskelulupaan ei ole perusteita.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pojasta on ruotsalaismediassa käytetty nimeä Tim. Hänen sittemmin Nigeriaan karkotettu biologinen äitinsä ei oikeuden mukaan pysty huolehtimaan lapsesta.

Lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen Maahanmuuttovirastosta (Migri) arvioi, että Suomessa vastaavassa tilanteessa lapsi saisi jäädä tänne, koska näin pienen lapsen karkottamista yksin pidettäisiin kohtuuttomana.

–  Keskeistä harkinnassa olisi lapsen etu ja sen selvittäminen, miten lapsen tosiasiallinen huolto Suomessa on järjestetty ja miten lapsen huolto palautusmaassa järjestyisi, hän kertoi STT:lle.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset ovat ohjanneet siihen, että viranomaisen on varmistettava sekä palautuksen turvallisuus että asianmukainen vastaanotto palautusmaassa. Vaikka oleskeluluvan myöntämiselle pienelle lapselle ei siis löytyisi edellytyksiä esimerkiksi perhesiteiden perusteella, kielteistä päätöstä ei voida tehdä, jos palautuksen jälkeisten olojen turvallisuudesta ja asianmukaisuudesta ei ole voitu varmistua.

Helminen kommentoi asiaa niiden tietojen pohjalta, mitä Ruotsin tapauksesta on mediassa kerrottu.

Karkotus ei välttämättä toteudu

Myös Ruotsin maahanmuuttoviraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik on sittemmin arvioinut, että karkotusta ei välttämättä lopulta panna toimeen. Vastaavissa tapauksissa on ollut hyvin harvinaista, että karkotus voidaan todella toteuttaa, hän sanoi SVT:n Aktuellt-ohjelmassa.

Lapsen isästä ei ole tietoa. Sijaisperhe on arvioinut, että Tim joutuisi Nigeriassa todennäköisesti lastenkotiin. Pojalla ei ole ollut mitään yhteyksiä maahan.

Timillä on Ruotsissa sukulaisia: eno ja tämän lapset. Sijaisperhe haluaisi pitää pojan luonaan.

–  Tim on perheenjäsen, jota rakastamme kovasti, ja haluamme nähdä hänet täysi-ikäisenä täällä, sijaisperheen isä Viktor Persson kertoi Dagens Nyheter-lehdessä.

Ruotsin vasemmistopuolue ehdotti Aftonbladetin mukaan jo Lex Tim -nimen saanutta lainmuutosta siitä, että huostaan otettua lasta ei saa karkottaa.

Adressi Timin palauttamisen estämiseksi oli viikon puoliväliin mennessä kerännyt jo 130  000 allekirjoitusta. Tukholmaan ollaan järjestämässä parin viikon kuluttua myös tukimielenosoitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE