Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ruotsissa syksyllä vaalit – kokoomuksen sisarpuolue: Turvallisuuspolitiikka ja Nato tuskin nousevat suureen rooliin

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Pål Jonson (vas), Hans Wallmark sekä kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen kokoomuksen ja Ruotsin moderaattien turvallisuuspoliittisen työryhmän tiedotustilaisuudessa.

Ruotsin pääoppositiopuolueessa moderaateissa, maltillisessa kokoomuksessa ei uskota, että Nato nousee merkittäväksi vaaliteemaksi syksyllä, vaikka Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessiin tulisi viivettä Turkin takia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  En usko, että turvallisuuspolitiikka ja Nato nousevat suureen rooliin, sanoi Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Hans Wallmark suomalaistoimittajille tiistaina.

Hän uskoo, että vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen edustajat saattavat pyrkiä nostamaan Nato-teemaa jonkin verran esille, mutta muutoin vaaleissa keskitytään kansallisiin asioihin.

Ruotsissa käydään valtiopäivävaalit syyskuussa. Ruotsin johtavan puolueen, sosialidemokraattien, päämääränä on pitkin kevättä ollut, että Nato-jäsenyyteen liittyvä keskustelu saadaan alta pois hyvissä ajoin ennen sitä.

Kokoomuksen ja sen ruotsalaisen sisarpuolueen turvallisuuspoliittinen työryhmä käsitteli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä Helsingissä tiistaina. Puolueet perustivat ryhmän huhtikuussa. Molemmat puolueet ovat kannattaneet jo pitkään sotilasliittoon liittymistä.

Kokoomus aikoo pysyä hallituksen rinnalla Natoon liittyvissä kysymyksissä.

Turkki aloitti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten käsittelyn jarruttamisen jo viime keskiviikkona heti sen jälkeen kun maat jättivät yhdessä jäsenhakemuksensa. Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa maiden Nato-jäsenyyttä ja laatinut vaatimuslistan.

Ruotsalaisilta edustajilta kysyttiin, miten hallituksen pitäisi suhtautua Turkin vaatimuksiin. Wallmarkin mukaan on tärkeää yrittää ymmärtää, mitä Turkki tavoittelee mutta myös perustella Ruotsin oma kanta selvästi.

Kokoomus aikoo pysyä hallituksen rinnalla Natoon liittyvissä kysymyksissä ja antaa hallituksen käydä Nato-neuvottelut itse.

-  Minun tavoitteenani ei ole tehdä neuvotteluista hankalampia maan hallitukselle, Wallmark sanoi.

Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Pål Jonson sanoi, että jäsenyysprosessiin tulee suhtautua nöyrästi, koska 30 itsenäisen valtion tulee vahvistaa Suomen ja Ruotsin jäsenyys erikseen.

-  On hyvin mahdollista, että yllätyksiä tulee matkan varrella.

Suomesta ja Ruotsista on keskiviikkona lähdössä delegaatiot Turkkiin keskustelemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tiistaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE