Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Saako Jair Bolsonaro syytteet joukkosurmasta? – ”On vastuussa teurastuksen kärjistymisestä”

Lehtikuva

Brasilian koronatoimia tutkivan kongressin paneelin on määrä suositella, että maan presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan nostettaisiin syytteet joukkosurmasta, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Paneelin mukaan Bolsonaro olisi antanut tahallisesti koronaviruksen levitä maassa tavoitteenaan laumasuojan saavuttaminen ja talouden elpyminen. Sen sijaan epäonnistunut kokeilu on johtanut satojen tuhansien brasilialaisten kuolemaan.

New York Times on saanut nähtäväkseen otteita paneelin raportista, joka on määrä julkaista myöhemmin tällä viikolla.

Bolsonaron lisäksi raportissa suositellaan rikossyytteiden nostamista myös 69:ää muuta ihmistä vastaan. Syytteitä tulisi paneelin mukaan nostaa muun muassa kolmea Bolsonaron poikaa sekä useita nykyisiä ja entisiä hallinnon virkamiehiä vastaan.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat.

Senaattori: Bolsonaro vastuussa teurastuksen kärjistymisestä

New York Timesin mukaan on vähintäänkin epävarmaa, johtaako raportti syytteiden nostamiseen. Sillä voi kuitenkin olla vaikutusta tuleviin presidentinvaaleihin. Bolsonaro pyrkinee ensi vuoden vaaleissa jatkokaudelle, mutta koronapandemiaa alusta alkaen vähätelleen miehen suosio on ollut viime aikoina laskussa.

Bolsonaron toimia tutkivaan paneeliin kuuluu 11 henkilöä, joista seitsemän kerrotaan olevan presidentin poliittisia vastustajia.

Poikkeukselliset syytökset ovat osa paneelin liki 1  200 sivun mittaista raporttia, jossa katsotaan Bolsonaron poliittisten päätösten johtaneen ainakin yli 300  000 brasilialaisen kuolemaan. Raportti suosittelee, että viranomaiset laittavat presidentin telkien taakse.

Paneeli olisi sälyttämässä presidentin vastuulle siis noin puolet kaikista maan koronakuolemista.

-  Monet näistä kuolemista olisi voitu estää, arvioi senaattori Renan Calheiros New York Timesin haastattelussa maanantaina.

-  Olen henkilökohtaisesti vakuuttunut, että hän (Bolsonaro) on vastuussa teurastuksen kärjistymisestä, raporttia kirjoittamassa ollut Calheiros jatkoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE