Urheilu

”Saatoimme tehdä mitä halusimme” – kohuttu doping-guru avautuu rajusti

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Venäjän koko yleisurheilujoukkue oli doupattu Pekingin olympialaisissa 2008, sanoo Venäjän antidopingtoimiston entinen johtaja Grigori Rodtshenkov Ruotsin SVT:n haastattelussa. Rodtshenkovin puheista alkoi Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman paljastuminen.

Rodtshenkov asuu nykyisin Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelman turvaamana. Moskovalainen tuomioistuin antoi viime syksynä kansainvälisen pidätysmääräyksen Rodtshenkovista, jota Venäjä on syyttänyt dopingaineiden levittämisestä.

Kansainvälinen olympiakomitea on tutkinut uudelleen yli 400 dopingtestinäytettä Pekingin kisoista ja löytänyt yli 30 dopingkäryä, joista 14 oli venäläisurheilijoita. Rodtshenkov kertoo vastanneensa dopingohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta.

– Ennen Pekingiä se oli hyvin helppoa, saatoimme tehdä mitä halusimme. Ja kaikki venäläiset joukkueessa olivat doupattuja, Rodtshenkov sanoi.

Pekingin ja Lontoon 2012 kisojen välillä dopingseula tiukkeni ja venäläisten oli oltava varovaisempia.

– Pekingin ja Lontoon välillä muutimme strategiaamme salataksemme sen mitä teimme. Kontrolloimme kaikkea, Rodtshenkov sanoi.

Venäjä on suljettu yleisurheilun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta ja ensi kuun talviolympialaisista valtiojohtoisen dopingin takia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat