Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Saavutettavuuskirjaston lainoista iso osa jää korvaamatta kirjailijoille – kansanedustaja hoputtaa hallitusta korjaamaan tilanteen

iStock
Saavutettavuuskirjasto Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, muun muassa pistekirjoina. Kuvituskuva.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen saavutettavuuskirjasto Celian lainojen korvaamisesta kirjailijoille.

Demokraatti

Demokraatti

Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, muun muassa äänikirjoina ja pistekirjoina.

– Suomessa on ollut vahvana tahtotilana korvata tekijöille kirjallisuuden ilmaista kirjastokäyttöä. Myös saavutettavan kirjallisuuden käyttöä korvataan niin kutsuttujen Celia-korvausten kautta, mutta teknologian kehittymisen myötä korvausjärjestelmän merkitys on hiipunut, Eloranta kertoo tiedotteessa.

Eduskunnan sivistysvaliokunnassa vaikuttavan Elorannan mukaan lainoista jää teknologiamuutoksen takia korvaamatta kirjailijoille lähes miljoona lainaa vuodessa. Hän kertoo tiedotteessa, että Celia-korvausten piirissä olevien teosten määrä on laskenut kymmenessä vuodessa 60 prosentilla.

– Korvauksen piiriin kuuluu enää alle kolmasosa kaikista lainoista eivätkä kirjallisuuden tekijät saa nykyisin suurimmasta osasta teostensa käyttöä minkäänlaista korvausta.

Kirjallisuuden tekijöille maksetaan tällä hetkellä niin kutsuttua Celia-korvausta vain niistä lainoista, joista jää kappale Celian asiakkaan haltuun. Yhä suurempi osa lainoista on nykyisin kuitenkin täysin verkossa olevia digitaalisia lainoja, Eloranta avaa.

Celia-lainoja tehtiin kokonaisuudessaan yli 1,3 miljoonaa vuonna 2023. Näistä korvauksen piiriin kuuluvat vain fyysiset CD-äänikirjat (29 5000 lainaa) ja omalle tietokoneelle ladattavat tiedostolainat (84 000 lainaa).

– Suomessa olemme pitäneet kunnia-asiana ja periaatteena sitä, että valtio huolehtii kirjallisuuden tekijöiden oikeuksista ja korvaa luovien alojen tekijöille heidän arvokkaan työnsä tulosten ilmaista hyödyntämistä, Eloranta muistuttaa.

Hän huomauttaa, että jo vuonna 2018 eduskunta vaati lausumassaan tekijänoikeuslain muutoksessa lain muuttamista teknologianeutraalimmaksi vastaamaan paremmin teosten tosiasiallista käyttöä.

– Hallituksen olisikin jo aika toimittaa eduskunnalle lausuman vaatima esitys, Eloranta vaatii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE