Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Sähköhyvityksiä alkaa nyt saada, mutta niitä voi joutua myös odottamaan

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Sähkölinjoja Keuruun Huhkojärvellä 18. maaliskuuta 2023.

Iso joukko sähköyhtiöiden asiakkaita on saamassa sähköhyvityksen ensimmäisen erän huhtikuussa erääntyvässä sähkölaskussa, kerrotaan alan etujärjestöstä Energiateollisuudesta. Hyvitysten maksaminen suomalaisille pääsee nyt alkamaan, kun EU-komissio torstaina hyväksyi takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Monet joutuvat kuitenkin odottamaan pidempään hyvityksiä, joihin he ovat talvikuukausien sähkönkulutuksen perusteella oikeutettuja. Hyvitysten saaminen voi venyä useista syistä.

Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa kertoo, että osalle asiakkaista on jo lähetetty huhtikuussa erääntyvä sähkölasku, johon hyvitys ei ehtinyt mukaan EU-komission hyväksynnän puuttumisen vuoksi. Näin kävi muun muassa Salomaalle itselleen.

- Juuri vähän aikaa sitten tuli lasku, jossa eräpäivä oli 3. huhtikuuta. Periaatteessa se olisi ollut tämän systeemin piirissä, mutta sähköhyvitystä ei ollut mahdollista vielä toteuttaa, kun komission hyväksyntä puuttui, Salomaa kertoo STT:lle.

Tällaisessa tilanteessa hyvityksen saaminen siirtyy alkamaan seuraavassa sähkölaskussa.

ASIAKKAALLA voi myös olla yhtä kuukautta pidempi laskutusväli. Jos asiakkaalle ei tule huhtikuussa erääntyvää laskua, maksetaan hyvityksen ensimmäinen erä sitä seuraavalla laskulla. Vastaavasti hyvityksen toinen erä maksetaan sen jälkeisellä laskulla.

Hyvityksen saaminen saattaa viedä aikaa myös siksi, että nyt hyvitetään marras-, joulu- ja tammikuussa kertyneitä laskuja.

- Totta kai silloin kulutus on tyypillisesti suurempi, ja osalla asiakkaista myös hinta on ollut korkeampi kuin nyt, Salomaa kertoo.

- Jos on hyvitettävää marras-joulukuulta vaikka 300 euroa ja seuraava erääntyvä lasku onkin vain 150 euroa, eihän siitä voi 300:aa euroa vähentää. Sekin lykkää sitä toteutusta eteenpäin.

VIIVÄSTYSTÄ voi aiheutua myös siitä, että kaikilla sähköyhtiöillä ei ole vielä teknistä valmiutta lähettää asiakkaille laskuja niin, että sähköhyvitys saataisiin näkymään vähennyksenä laskuilla.

Salomaa kertoo, että osa sähkönmyyjistä joutuu tästä syystä pyytämään lykkäystä hyvityksen maksamiseen. Lykkäystä voi pyytää enintään kolme kuukautta.

- Kaikkinensa se voi johtaa siihen, että jos tulee kolme kuukautta lykkäystä tähän alkuun ja on vaikka kolmen kuukauden laskutusväli, niin sehän tarkoittaa, että kun laskuja ei vain yksinkertaisesti eräänny, niin viimeisiä hyvityksen toteutuksia menee syksylle väkisinkin.

Salomaan mukaan asiakkaat kyllä saavat hyvityksensä, vaikka niiden saaminen viivästyisi. Hänen mukaansa viimeinen toivottava asia on, että kaikki rupeaisivat soittelemaan ja kyselemään, milloin oma hyvitys on tulossa.

– Sitten ovat asiakaspalvelut tukossa. Toivotaan, että kärsivällisyys riittäisi.

STT / Iiro-Matti Nieminen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE