Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

16.9.2022 11:18 ・ Päivitetty: 16.9.2022 15:59

Sähkökatkoja voi olla tiedossa – ainoa tarjous tehoreservistä tuli Fortumilta, se hylättiin

LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

Energiaviraston tehoreservin hankinta tulevaksi vuodeksi on keskeytynyt, koska tarjouskilpailuun ei tullut yhtään hyväksyttävää tarjousta. Energiavirasto kertoi, että ainoa tarjous tuli Fortumilta, joka tarjosi reserviin Meri-Porin voimalaitosta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Ei meillä ennakolta ollut tiedossa, tuleeko tarjouksia. Aikaisemmilla hankintakierroksilla tarjouksia on ollut runsaasti, Energiaviraston johtaja Antti Paananen kertoi STT:lle.

Tarjous hylättiin, koska Fortum sisällytti tarjoukseen kustannuksia, jotka eivät ole tehoreservilain mukaan hyväksyttäviä.

Energiavirasto ei yritä hankkia tehoreserviä enää tulevaksi talveksi.

-  Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa käynnistää uutta kilpailutusta. On vaikea sanoa, tulisiko lisää tarjouksia, Paananen sanoi.

Tehoreservilaitoksen ainoana tehtävänä on ylläpitää käynnistysvalmiutta toimitusvarmuuden varmistamiseksi ja ottaa laitos pyydettäessä ajoon. Tästä syystä Energiavirasto ei hyväksynyt sitä, että Fortumille kustannettaisiin erikseen myös tasesähköriski. Sen mukaan Fortumin tarjouksessa esitetty korvaus olisi ylittänyt tehoreservijärjestelmästä johtuvasta velvoitteesta aiheutuvat kustannukset.

-  Ehdot, joilla tehoreservi voi olla markkinoilla, tulevat EU:sta. Siinä ei ole kovin paljoa joustovaraa, Paananen sanoo.

Fortum on pettynyt Energiaviraston päätökseen hylätä tarjous Meri-Porin kivihiilivoimalan jatkamisesta sähkön tehoreservissä, kertoo Yle. Fortumille päätös tuli yllätyksenä.

-  Tällaisia tarjouksia kun tehdään, niin ne tehdään aina tosimielessä. Olimme varsin pettyneitä tähän tilanteeseen. Meillä on vahva käsitys siitä, että tarjouksemme oli asianmukaisesti tehty, kertoi Fortumin liiketoimintajohtaja Vesa Maso Ylelle.

ILMAN TEHORESERVIÄ tulevan talven sähkön kulutuksen ja tarjonnan tasapainoa pyritään hoitamaan ensisijaisesti markkinaehtoisin toimenpitein.

-  Tärkeäksi tulee se, että sähkönkäyttäjät vähentävät kulutusta. Viime kädessä, jos ei muuten saada tasapainoa, voidaan joutua rajoittamaan sähkönkulutusta, Paananen sanoi.

Käytännössä tämä tarkoittaisi niin sanottuja kiertäviä sähkökatkoja. Paanasen mukaan vielä on hankalaa arvioida, kuinka todennäköistä on, että sähkönkulutusta joudutaan säännöstelemään.

-  En osaa sanoa. Seuraamme tilannetta koko ajan. Epävarmuustekijät ovat isoja, Paananen sanoi.

Sähkön kysyntään ja tarjontaan vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka paljon tuulee ja kuinka kovia pakkaset ovat, miten Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin toiminta käynnistyy ja tuleeko sähkön siirtoyhteyksiin tai voimalaitoksiin isompia vikaantumisia.

-  Tietenkin myös se vaikuttaa, mikä on naapurimaissa tilanne. Jos kaikki menee suunnitellusti Olkiluodon suhteen ja on lauha talvi, ei välttämättä ole tarvetta säännöstelylle, Paananen summaa.

Uutista täydennetty Fortumin kommenteilla Ylelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU