Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Sähkökauppa Venäjältä keskeytyy – Fingrid: sähkön riittävyys Suomessa ei ole uhattuna

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkökauppa Venäjältä keskeytyy. Venäläisen Inter RAO:n Suomessa toimiva tytäryhtiö RAO Nordic Oy keskeyttää sähkön tuonnin Suomeen lauantaina kello yhdeltä yöllä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

RAO Nordicin mukaan tuonti keskeytetään toistaiseksi, koska yhtiö ei ole vastaanottanut maksuja markkinoille myymästään sähköstä.

Fingridin mukaan sähkön riittävyys Suomessa ei ole uhattuna. Sähköä on tuotu Venäjältä viime aikoina noin 10 prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

-  Puuttuva tuonti pystytään korvaamaan sähkömarkkinoilla tuomalla enemmän sähköä Ruotsista ja osin myös kotimaisella tuotannolla, sanoo Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja Reima Päivinen Fingridin tiedotteessa.

Sähkön hinta todennäköisesti nousee

Fingrid kertoi huhtikuun lopulla, että se on varautunut Venäjän sähkökaupan äkilliseenkin loppumiseen. Suomi on sähköenergian suhteen Fingridin arvion mukaan omavarainen arviolta jo ensi vuonna tai viimeistään vuonna 2024.

Yhtiö myös arvioi, että Venäjän tuonnin loppuminen todennäköisesti nostaisi sähkön hintaa Suomessa ainakin hetkellisesti. Se lisäisi kysyntää kotimaiselle sähköntuotannolle ja tarpeelle tuoda enemmän sähköä Ruotsista. Lisäksi se voisi vähentää sähkön vientiä Viroon.

Suomi alkoi rajoittaa sähkön siirtokapasiteettia Venäjältä jo huhtikuussa, jolloin Fingrid kertoi rajoittavansa Venäjän siirtoyhteyksien siirtokapasiteettia 1  300 megawatista 900 megawattiin. Yhtiön mukaan päätös perustui ”arvioon sähköjärjestelmään kohdistuvista riskeistä muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa”. Fingridin Reima Päivinen vahvisti tuolloin Helsingin Sanomille tämän tarkoittavan Venäjän mahdollisia vaikutusyrityksiä Suomen Nato-hakemusprosessin aikana.

Viime vuonna Suomeen tuotiin Venäjältä 9,1 terawattituntia sähköä. Se vastaa noin kymmentä prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Fingrid on Suomen valtion ja suomalaisten eläkeyhtiöiden omistama kantaverkkoyhtiö. Sen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää suomalaista sähköverkkoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE