Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SAK ja perhejärjestöt: “Leikkauksilla on perheille katastrofaalisia seurauksia”

iStock

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemat leikkaukset sosiaaliturvaan heikentävät pienituloisen ja osa-aikatyötä tekevän yhden vanhemman perheen toimeentuloa jopa 400 eurolla.

Demokraatti

Demokraatti

Näin laskevat palkansaajakeskusjärjestö SAK, Monimuotoiset perheet -verkosto ja Yhden vanhemman perheiden liitto.

– Sosiaaliturvan leikkauksia ei saa tehdä lapsiperheköyhyyttä lisäämällä, ne vaativat tiedotteessaan.

Järjestöt ovat laskeneet, millaisia vaikutuksia on hallituksen suunnitelmilla leikata työttömyysturvasta ja asumistuesta.

Jos yhden vanhemman perheen huoltajan palkka osa-aikatöistä on esimerkiksi 1 500 euroa, hän saa sekä soviteltua päivärahaa että asumistukea ja hänellä on kaksi lasta, leikataan perheen toimeentuloa yli 300 eurolla. Kolmen lapsen vanhemman toimeentuloa leikataan samassa tilanteessa noin 400 eurolla.

TYÖTTÖMYYSTURVASTA poistetaan lapsikorotukset sekä 300 euron suojaosa, joka on kannustanut osa-aikaisen työn tekemiseen. Lisäksi hallitus on leikkaamassa asumistuesta suojaosan, mahdollisuuden saada asumistukea omistusasuntoon sekä alentaa asumistuen korvausprosenttia.

– Hallitus on tekemässä merkittäviä leikkauksia pienituloisten, osa-aikatyötä tekevien ja lapsiperheiden toimeentuloon. Useat eri leikkaukset sosiaaliturvaan voivat kohdentua samoille pienituloisille vanhemmille, SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz toteaa.

Leikkausten vaikutuksista lapsiperheiden toimeentuloon on järjestöjen mielestä tehtävä riittävä kokonaisarviointi ennen lakien vahvistamista. Työttömyysturvan ja asumistuen leikkausten lisäksi hallituksen kaavailemat indeksijäädytykset Kelan etuuksiin heikentävät perheiden toimeentuloa, eivätkä lapsilisiin tehtävät parannukset paikkaa leikkauksien tuomaa lovea toimeentuloon.

– Leikkauksilla on perheille katastrofaalisia seurauksia. Esimerkiksi osa-aikatyön vastaanottaminen vie pienituloisen perheen talouden miinukselle, toiminnanjohtaja Terhi Rapeli Yhden vanhemman perheiden liitosta painottaa.

LEIKKAUKSET lisäävät lapsiperheköyhyyttä, jossa yhden vanhemman perheet ovat yksi riskiryhmistä, järjestöt muistuttavat. Vaikutukset ovat vakavia sekä vanhempien että lasten hyvinvoinnille.

– Kun rahat eivät riitä peruselämiseen, vanhemman lisäksi lapset ovat stressaantuneita. Köyhyyden jäljet näkyvät pitkään, sillä pienituloisuus voi periytyä vanhemmalta lapsille, Rapeli jatkaa.

Leikkaukset työttömyysturvan suojaosaan heikentävät myös osa-aikatyön kannustimia, SAK ja perhejärjestöt muistuttavat. Yhden vanhemman perheen vanhemman työllisyyshaasteiden taustalta löytyy välillä niin vaikeita arjen ja työn yhteensovittamisen haasteita, että vain osa-aikainen työ onnistuu.

MONIMUOTOISET perheet -verkoston ja kuuden ammattiliiton kanssa yhteistyössä toteutetuista kyselyistä selviää tilanteita, joissa joustoja ei löydy työpaikalla, vuoroja vähennetään joustojen sijaan, lisävuoroja ei anneta tai joustoja toivova yhden vanhemman perheen vanhempi koetaan vaikeaksi työntekijäksi. Kyselyissä on vastauksia yli 1 400, joista SAK:laisilta aloilta noin 800.

– Haasteet ovat välillä niin vakavia, että ne pakottavat irtisanoutumaan. Työn ja arjen yhteensovittamista kuormittaa paitsi se, että vanhempia on arjessa vain yksi myös lapsen erityistarpeet, vuorotyöt ja lasten hoidon järjestyminen tai kriisitilanne perheessä, työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto Monimuotoiset perheet -verkostosta toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE