Politiikka
31.10.2023 10:15 ・ Päivitetty: 31.10.2023 10:58
SAK ryhtyy kovempiin toimiin – ”Pysäytetään tuotantolaitoksia ja syntyy varmasti myös haittaa ja kuluja”
SAK aloittaa ensi viikon tiistaina uudet kovemmat toimet. Puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan SAK ja sen jäsenliitot puolustavat jäseniään nyt, kun Orpon hallitus ei ole vielä saanut ajettua kaavailemiaan muutoksia läpi.
SAK aloittaa lakot, joilla vastustetaan hallituksen tarpeettomia työelämäheikennyksiä ja kohtuuttomia leikkauksia.
– Maksumiehiksi ovat joutumassa työntekijät ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, Eloranta sanoo SAK:n ja jäsenliittojen tiedotustilaisuudessa tiistaina.
SAK:n puheenjohtajan mukaan uusista toimista on informoitu sekä pääministeri Petteri Orpoa että valtiovarainministeri Riikka Purraa.
– Ensi viikon tiistaina 7. marraskuuta SAK:n jäsenliittojen uudet toimet alkavat ja niitä toteutetaan viikkojen 45-48 aikana vaalipiireittäin etenevinä maksimissaan vuorokauden mittaisina työnseisauksina ja näistä soveltuvin osin etukäteenkin mahdollisesti ilmoitetaan.
– Nyt kyseessä ovat lakot, pysäytetään tuotantolaitoksia ja syntyy varmasti myös haittaa ja kuluja, sitä ei varmasti tällä kertaa voida välttää.
Elorannan mukaan kyseessä on ”viimeinen varoitus”. Hän ei ennakoi vielä, mitä tapahtuu, elleivät nämäkään toimet riitä.
– Hallitusohjelma on täynnä elinkeinoelämän ja varakkaiden toiveita. Nyt olisi aika kuunnella myös niitä muita, työssäkäyviä, ehkä toimeentulonsa kanssa kamppailevia tavallisia suomalaisia, työttömiä ja lapsiperheitä. Me haluamme heidän äänensä kuuluviin tässä yhteiskunnassa.
TEOLLISUUSLIITON puheenjohtaja Riku Aalto muistuttaa tiedotteessa, etteivät hallitusohjelmaan kirjatut leikkaukset ole pitkän harkinnan jälkeen tehtyjä välttämättömyyksiä, vaan arvovalintoja.
– Orpon ja Purran pelikirja on selvä sen suhteen, miksi lakko-oikeutta rajoitetaan kiireellisesti ja ensimmäiseksi. Ensin yritetään hiljentää kritiikki, sitten runnotaan suomalaisia työmarkkinoita romuttavat heikennykset läpi.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen taas huomauttaa hallituksen kirjanneen ohjelmaan, että kokopäivätyö on useimmille työntekijöille ensisijainen työnteon muoto. Suomessa osa-aikatyötä tekee kuitenkin lähes 420 000 palkansaajaa. PAMilaisilla aloilla osa-aikatyötä tekee noin 110 000 työntekijää. Heistä vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekee noin 50 000.
Nyt yrityksille ei tule velvoitteita tarjota kokoaikatyötä, mutta osa-aikatyön tekemisestä rangaistaan työntekijöitä.
– Hallituksen suunnalta on sanottu, että menisivät kokoaikatyöhön, mutta ei sinne noin vain mennä, jos ei ole tarjontaa. Työvuorosuunnittelu voi olla myös niin heikkoa, ettei kokoaikainen työ onnistu.
Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen kritisoi hallitusta tiedotteessa siitä, että se ei ota huomioon suhdannetta ja eri alojen tilanteita.
– Meille rakentajille on tulossa kova talvi. Alan suhdannesyöksy on sellainen, että odotamme pahimmillaan joka kolmannen jäsenemme olevan vailla työtä, kun ollaan sydäntalvessa. Yksikään näistä työttömistä ei työllisty hallituksen toimilla.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus tarkoittaa käytännössä sitä, että pienipalkkaisilla ei ole varaa jäädä kotiin sairastamaan. Sairaana töissä sinnittelevät asettavat suoraan vaaraan vanhukset kodeissa ja laitoksissa sekä lapset päiväkodeissa ja kouluissa.
– Orpon-Purran hallitus ei totisesti ole keksinyt pyörää uudelleen. Jo Sipilän hallituksen vastaavan hankkeen perusteluissa todettiin, että se kohtelee ihmisiä epätasapuolisesti. Eikö tästä ole opittu mitään, Niemi-Laine kysyy tiedotteessa.
Liitot tiedottavat toimien kohteista tarkemmin lähempänä toteutumispäivää.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.