Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

SAK:n Eloranta ennustaa vaikeaa syksyä: “Neuvottelukierrokselle tarvitaan yhteinen käsikirjoitus”

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan nykyinen sopimisen malli ruokkii vastakkainasettelua ja kaipaa siksi uudistamista.

Demokraatti

Demokraatti

– Erityisen tärkeää tämä on nyt, kun syksyä varjostaa suuri epävarmuus, hän totesi vappupuheessaan Lahdessa.

Kulunut työmarkkinakierros osoitti Elorannan mukaan, että voimapolitiikka on palannut sopimiseen. Monet työehtosopimukset syntyivät vasta työtaistelu-uhan alla eikä lakoiltakaan vältytty. Toisaalta ammattiyhdistysliike piti pintansa ja onnistui neuvottelemaan työehtosopimukset myös aloilla, joilla työnantajat halusivat irtautua työehtosopimuksista.

– Työehtosopimukset ja ammattiliittojen edunvalvonta suojaavat edelleen kattavasti työntekijöiden etuja ja työehtoja.

Kunta-alan työehtoneuvottelut ovat osoittautuneet erityisen vaikeiksi. Niissä kipupisteenä on naisvaltaisten matalapalkka-alojen työehtojen kehittäminen. Eloranta painottaa, että vaativa työ elintärkeiden julkisten palvelujen tuottamiseksi on tunnustettava myös palkassa ja muissa työsuhteen ehdoissa.

– Tässä tilanteessa pidempiaikainen palkkaohjelma on välttämätön alan ongelmien korjaamiseksi.

Hän muistuttaa, että matalapalkkaisia aloja, joilla tarvitaan työehtojen kehittämistä, on myös yksityisellä palvelualalla ja teollisuudessa. Eloranta peräänkuuluttaa joustavuutta sopimiseen. Se tarkoittaa mahdollisuutta euromääräisiin palkankorotuksiin ja alakohtaisten työehto-ongelmien todellista ratkomista.

– Työnantajien vahva palkkakoordinaatio yhdistyneenä valtakunnansovittelijan toimintaan ei tunnusta kuin yhden koon ratkaisut kaikille aloille. Tämä malli pitää sisällään ison konfliktin siemenen.

“Riku Aallon esitys sosiaaliturvamaksujen siirrosta on kannatettava ajatus.”

Eloranta ennakoikin, että syksyllä käynnistyvä neuvottelukierros on kulunutta selvästi vaikeampi. Taustalla vaikuttaa myös palkansaajien ostovoimaa syövä kohonnut ja pitkittyvä inflaatio sekä Ukrainan sodan aiheuttama yleinen epävarmuus.

– Kysymys kuuluukin, ajaudummeko vain kohti syksyn vaikeuksia vai pyrimmekö löytämään yhteisen käsikirjoituksen vaikean ajan yli kolmikantaisesti työnantajien, työntekijöiden ja valtion kesken. Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon esitys sosiaaliturvamaksujen siirrosta työntekijöiltä työnantajille on kannatettava ajatus jatkotyöhön.

Eloranta tähdentää, että syksyllä käynnistyvissä työehtosopimusneuvotteluissa on haettava ratkaisuja, jotka paitsi kohentavat palkansaajien ostovoimaa, palauttavat myös kolhuja kokenutta luottamusta osapuolten välille.

Ensi kevään eduskuntavaalit ovat palkansaajille poikkeuksellisen tärkeät, sillä työntekijöiden asemaan vaikuttavista asioista päätetään yhä useammin hallituksessa ja eduskunnassa.

– Siksi on tärkeää, että päättäjiksi valitaan henkilöitä, jotka katsovat asioita myös työntekijöiden näkökulmasta, Eloranta muistuttaa.

SAK on esittänyt muun muassa luottamusmiesten aseman kirjaamista lakiin, työtaisteluoikeuden säilyttämistä ennallaan, työehtosopimusten yleissitovuuden varmistamista lainsäädännöllä sekä työmarkkinarikollisuuden kitkemistä säätämällä ammattiliitoille kanneoikeus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE