Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Saksa arvostelee rajusti ICC:n syyttäjän vaatimusta Israelin johdon pidätysmääräyksistä

LEHTIKUVA / AFP / LUIS ACOSTA
Karim Khan.

Saksa arvostelee Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjän vaatimusta Israelin johdon pidätysmääräyksistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tuomioistuimen syyttäjä ilmoitti maanantaina vaativansa pidätysmääräystä niin Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle ja puolustusministeri Yoav Gallantille kuin äärijärjestö Hamasin johtohahmoillekin.

Saksan ulkoministeriön tiedottajan mukaan syyttäjän samanaikainen vaatimus pidätysmääräyksistä sekä Israelin että Hamasin johdolle luo valheellisen mielikuvan samanarvoisuudesta.

-  Israelin hallinnolla on oikeus ja velvollisuus suojella ja puolustaa kansalaisiaan, tiedottaja sanoi.

Hän huomautti myös, että Israelin on toimissaan noudatettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Kritiikkiä syyttäjän vaatimuksesta annettiin aiemmin myös Israelista ja Yhdysvalloista. Yhdysvallat ja Israel eivät ole ICC:n jäseniä ja ne ovat kiistäneet sen lainkäyttövallan.

ICC:n syyttäjä Karim Khanin mukaan on perusteltua olettaa sekä Hamasin että Israelin johdon syyllistyneen sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Israelin johdon Khan katsoo olevan vastuussa muun muassa nälkiinnyttämisen käyttämisestä sodankäynnin muotona sekä iskujen tarkoituksellisesta kohdistamisesta siviiliväestöön.

Hamasin johdon hän taas katsoo olevan vastuussa muun muassa rikoksiksi ihmisyyttä vastaan katsottavista kidutuksista, murhista, tuhoamisesta sekä raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta.

RANSKAN ulkoministeriö kertoi lausunnossaan kunnioittavansa tuomioistuimen riippumattomuutta.

-  Ranska tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen riippumattomuutta ja rankaisematta jättämisen estämistä, ministeriön lausunnossa sanottiin.

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosan kanslian tiedotteessa kutsuttiin vaatimusta pidätysmääräyksistä tervetulleeksi.

-  Lakia on sovellettava tasa-arvoisesti kaikkiin, jotta kansainvälinen oikeus säilyy, vakavien rikosten tekijät saadaan vastuuseen ja uhrien oikeuksia pystytään suojelemaan, Ramaphosan kanslian tiedotteessa sanottiin.

Etelä-Afrikka on pyrkinyt saamaan Israelia vastuuseen Gazan sodan kärsimyksistä myös Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ), missä Etelä-Afrikka on nostanut Israelia vastaan kanteen kansanmurhasta.

-  Tapahtuva ei ole kansanmurha, kiistämme sen, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan sanoi maanantaina viitaten ICJ:n käsittelemään tapaukseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE