Salmonellan riuduttama Latvala: ”Ralli ratkaistaan perjantaina viitospätkällä”

Kuva: Pertti Knuuttila
Jari-Matti Latvalalla ja Tommi Mäkisellä riitti juttua ennen Sardinian kisan alkua.

Rallin MM-sarjan suomalainen johtotähti Jari-Matti Latvala on valmis summaamaan alkukauttaan.

– Olin hidas Korsikalla. Portugalissa olin nopeampi. Sitten olin huonovointinen ja tein virheen, Latvala kuittasi.

Salmonellan kourissa maaliin asti kamppaillut Latvala avautui ennen Italian MM-rallin eli Sardinian nuotitusjakson päättymistä.

– Tietenkin se oli vaikeaa keskittyä, kun piti kesken siirtymän ottaa ovi auki ja oksentaa. Kun ruoka ei pysynyt sisällä. Lääkäri antoi luvan ajaa maaliin, jos lupasin tulla suoraan sairaalaan heti kisan loputtua, töysäläis-monacolainen Latvala kertoi.

Samaa komppasi Toyotan tiimijohtaja Tommi Mäkinen.

– En ole kyllä koskaan nähnyt miestä niin huonossa kunnossa. Mies oli aivan puhki kisan jälkeen.

Latvala selvisi kymmenen päivän antibioottikuurilla ja uhkuu ajohaluja.
­

– Sardinia on kisa, jossa täytyy olla kärsivällinen. Nyt on reittiä jaksotettu niin, että renkaita voi säästää enemmän, kun vanhat pitkät erikoiskokeet on jaettu kahtia. Toisaalta sitten ei ole kenelläkään varmuutta millä rengastuksella saadaan paras tulos, Latvala pähkäili.

– Toisaalta aamun lenkeille perjantaina ja lauantaina on tarkka paikka rengasvalinnoissa. Kovilla et voi voittaa kisaa ja pehmeissä on kestävyyden arviointi vaikeaa. Niissä on riskinotto mahdollista.

– Hyvän kauden alun jälkeen tiesin, että meno vaikeutuu. Uusi talli, uusi auto, eikä kisakokemusta. Lumi on paras elementtini. Täältä tarvitsen hyvät pisteet. Sitten kaikki on mahdollista, Latvala laski Algherossa aivan startin alla.

Torstain ensimmäinen erikoiskoe meni belgialaisen Thierry Neuvillen tahdissa. Suomalaisista Toyota-kuljettajista Jari-Matti Latvala oli 11:s, Esa-Pekka Lappi 12:s ja Juho Hänninen 13:s.

Aamun rengasvalinnat ovat tärkeät.

Kisa alkaa toden teolla perjantaina aamulla ja se vaatii kurinalaista laskelmointia.

– Kyllä aamun rengasvalinnat ovat tärkeät. Kolmantena autona joutuu vielä luutimaan irtosoraa ajolinjalta. Tämä on kokemuksenakin minulle alkukaudesta uusi, mutta kyllä ratkaisevaa on missä kunnossa renkaat ovat viidennen erikoiskokeen lähdössä. Tergu on niin vaativa ja erilainen pätkä, että se on tarkkaan mietittävä, onko alla pehmeät vai kovat renkaat, ja mikä on määrä. Viisi vai kuusi, Latvala laskeskeli.

Nelinkertainen maailmanmestari ja Sardinian voittaja, M-Sportille siirtynyt Sebastien Ogier tokaisee kuin samasta suusta Latvalan kanssa.

– Tergu (ek 5 ja 9) on rallisarjan agressiivisin erikoiskoe. En tiedä miksi, mutta sen soran koostumus on niin erilainen kaikkiin muihin erikoiskokeisiin verrattuna. Siellä tämä ratkaistaan, ranskalainen, 22 pisteellä kuljettajien MM-sarjaa johtava Ogier ennusti.

– Ennen perjantaita ei voi sanoa, mikä on realistinen odotus tästä kisasta. Ensimmäinen päivä ratkaisee niin paljon. Aura-autona on vain puskettava pedaali lattiassa ja olla häviämättä liikaa lähtöpaikan takia. Pehmeä rengasvalinta on aina riski.

Vielä viime kauden Volswagenilla, Latvalan ja Ogierin tallitoverina ajanut Andreas Mikkelsen tekee paluun WRC-auton ratissa MM-sarjaan. Nyt alla on Kris Meeken ja Craig Breenin rinnalla Citroen, joka on tallina kauden pahin alisuorittaja.

– Tässä kisassa lähtöpaikasta hyötyvät Meeke ja Mikkelsen sekä tietenkin EP, Latvala arveli.

Esapekka Lappi ”EP” starttaa elämänsä toiseen WRC-kisaan Toyotan kolmantena kuskina.

– Ajopäivät WRC:lla ovat triplaantuneet sitten Portugalin, johon oli yksi päivä rapakossa testausta. Lähtöpaikka on hyvä, heti Mikkelsenin perään. Kyllä tuolta paikalta pitäisi pohjia tulla, asetti 26-vuotias pieksämäkeläinen riman itselleen.

– Tässä tulee ahaa-elämyksiä päivittäin. Oppia vain täytyy kuinka pahoista paikoista voi laskea menemään yli verrattuna WRC2-luokan R5-kilpuriin verrattuna, EP kertoi.

Lappi kohautti rallimaailmaa jo Portugalin ensiesiintymisessään, vedettyään yhdelle rallin kuuluisimmasta pätkästä, Fafelle neljänneksi nopeimman ajan.

– Aika oli yllätys. Ihan täysillä tuli, Lappi kuittasi.

Se oli kyllä outo tapaus.

M-Sportin omistaja-tallipäällikkö, Fordit rakentanut Malcolm Wilson ei halunnut paljoa puuttua, kauden kolmannessa kisassa Meksikossa jälkipyykkiä aiheuttaneen jälkikatsastuksen epäilyä laittomasta vaihdelaatikosta.

– Se oli kyllä outo tapaus. Ilmeisesti Meksikossa vaaka oli rikki. Olin varma, että meillä on asiat oikein. Siksi vaadin, että laatikko tutkitaan Genevessä. Heillä on siellä hyllyssä vastaava laatikko, joten varmistus oli helppo tehdä. Toisaalta en ymmärrä, miksi 0,8 kilon takia nousee häly. Minimipaino vaihdeaskille on 60 kiloa ja nyt oltiin jo Meksikon vaa’alla 64–65 kilon välissä, ihmetteli Wilson, jonka ”tehdastalli” johtaa puolestaan 26 pisteellä valmistajien merkkimestaruussarjaa.

Wilson on vaikeassa välissä tulevaisuuden kanssa.

– En voi taata tällä hetkellä, että voisimme jatkaa ensi kaudella näin. Ilman Fordin tehtaan tai muuta tukea. Tässä on nyt henkilökohtaisesti kaikki kiinni.

Ajaako Ogier M-Sportin Fordilla mestaruuteen tahi ei, on Wilson ratkaisujen edessä. Jopa lähellä vangin dilemmaa. Kaikki avaukset ovat mahdollisia. Yksi on suomalaiskulmasta mielenkiintoisin: Teoriassa on mahdollista, että syksyllä 17 vuotta täyttävä Kalle Rovanperä voisi ajaa jo tämän kauden Walesin MM-rallin WRC-autolla.

– Luulen, että Timo Jouhki on tehnyt tästä päätöksen. Minä en tiedä sitä, Wilson sanoi.

Lauantaina Kouvolan SM-rallissa Rovanperä junior tekee ensi vedot soralla R5 Skodan ratissa. Samanlaisella autolla, jolla EP Lappi voitti viime vuonna WRC2-luokan maailmamestaruuden. Helmikuussa Mikkelissä hän ajoi ällistyttävästi voittoon.

Meidän on oltava tosi tarkkoja ja huolellisia.

Sardiniasta eteenpäin teiden kunto ja vauhti kasvavat MM-sarjassa, kun edessä ovat Puolan ja Jyväskylän kisat.

– Meidän aerodynamiikka toimii paremmin kovemmissa vauhdeissa. Nyt on hieman kärsitty hitaissa ja teknisissä reitin osissa aliohjautuvuudesta, 32-vuotias, sarjan kokenein kuljettaja Latvala myöntää.

– Harmittaa tuo Portugali. Ja kyllä alkukauden kisoista Korsika ja Argentiina tuli ajettua liian varman päälle – ”seiftillä”.

Hän pitää Toyotaa, Puuppolan tykkiä, hyvänä.

– Ilman edellisen kauden kokemuksia, meidän on oltava tosi tarkkoja ja huolellisia, ettemme luokittele liian nopeasti ja harkitsematta uusia osakokonaisuuksia. Tässä testaus ja tiedon analysointi ovat avainasemassa, Latvala kertoo.

Keskustelua aiheesta

3 ottelua ja kilometritehtaalle: tällaista on ammattilaisurheilun karu arki

NBA-koripalloliigan Phoenix Suns teki sunnuntaina historiaa, tosin varsin kyseenalaista sellaista. Umpisurkeasti kauden aloittanut seura laittoi päävalmentajansa Earl Watsonin pihalle vain kolmen ottelun jälkeen.

– Phoenix Suns on vapauttanut Earl Watsonin tehtävistään. Apuvalmentaja Jay Triano on nyt väliaikainen päävalmentaja, Suns tiedotti.

Potkut ovat liigahistorian varhaisimmat. Los Angeles Lakers erotti päävalmentajansa Mike Brownin viiden pelin jälkeen kaudella 2012–13.

Phoenix on hävinnyt kaikki kolme peliään: se on tehnyt 98 pistettä per peli ja antanut vastustajille 128,7 pistettä. Portlandille tullut 49 pisteen tappio oli NBA:n historian suurin avauspäivän tappio, ja seurajohdolle oli lopulta liikaa lauantainen 42 pinnan häviö Los Angeles Clippersille.

Keskustelua aiheesta

Markkaselle avausottelussa 17 pistettä – NBA:n suomalaistulokas pelasi 33 minuuttia

Kuva: Getty Images / AFP Vaughn Ridley
Lauri Markkanen (24) debytoi loistavasti koripallon NBA-liigassa.

Lauri Markkanen on heittänyt 17 pistettä NBA-koripallon avausottelussaan  aamuyöllä Suomen aikaan. Markkanen sai peliaikaa 33 minuuttia. Markkasen seura Chicago Bulls aloitti kauden tappiolla Toronto Raptorsista. Toronto sai 117 pistettä, Chicago 101.

Markkanen otti pelin aikana yhteensä kahdeksan levypalloa.
NBA:n mestariksi on yleisesti povattu Golden State Warriorsia. Esimerkiksi urheilukanava ESPN:n koripalloasiantuntijat valitsivat viime kauden mestarijoukkueen Golden Staten myös tämän kauden suurimmaksi ennakkosuosikiksi.

Markkasen edustaman Bullsin mahdollisuuksiin ei uskota. Chicago Tribunen toimittajat eivät usko Bullsin yltävän edes pudotuspeleihin.

Markkanen varattiin numerolla seitsemän

Yksikään ESPN:n lajiasiantuntijasta ei ole myöskään veikannut Markkasta vuoden parhaan tulokkaan palkinnon saajaksi.

Markkanen varattiin kesän varaustilaisuudessa numerolla 7, mikä on kuitenkin ylivoimaisesti paras suomalaisen varausnumero. Markkasen varannut Minnesota Timberwolves myi Markkasen heti kättelyssä Chicagoon.

Markkanen on ensimmäinen suomalainen, jolla on mahdollisuus kunnolliseen rooliin liigassa. Hanno Möttölä pelasi aikanaan Atlanta Hawksissa 155 ottelua ja amerikkalais-suomalainen Erik Murphy parissakin seurassa yhteensä 24 ottelua pari vuotta sitten.

 

 

Jokereilla on millä mällätä

Juuri nyt kotoinen jalkapallomme on kihelmöivässä vaiheessa, vaikka Klubi onkin jo kuorinut kirsikat kakusta tuplasti. Ketkä vievät hopeat ja pronssit? Kuka tippuu ja kuka karsii? Ja kuka nousee pääsarjaan? Siinä purtavaa. Vajaan parin viikon kuluttua kaikki on plakkarissa.

Kuopio ja Tampere ovat tasakakkosia pistein 50. KuPS kohtaa vielä Jyväskylän kotonaan ja Kemin vieraissa. Ilveksellä vastassa Kemi kotona ja Maarianhamina Ahvenanmaalla. Ei mikään peli etukäteen kirkossa kuulutettu.

Kemi on neljän pisteen plussalla (32) kohtaamassa Ilveksen Tampereella ja Kuopion kotonaan. Helsingin IFK (28) kohtaa puolestaan Seinäjoen kotonaan ja Lahden vieraissa. Jumbo Jyväskylä (23) on vaikean pulman edessä. Vielä vastassa uopio ja Vaasa.

Nousijakamppailussa Turku ja Espoon Honka. Lopputaistoissa hämmästytti Hongan 10–0-voitto Oulussa tarpeellisen maalisuhteensa parantamiseen. Ei kuulemma ollut sopua.

Lätkässä on myös odotettavaa. Seurat pääsevät vähä kerrallaan hitsaamaan miehistöjään yhteistyöltään sujuviksi. Mestari Tappara on ailahdellut. Helsingin IFK ei ole edes isolla rahalla kyennyt odotuksiin.

TPS on keulilla, mutta liiga on vasta nuori.

***

Jokaisella pelillä on sääntönsä, joiden noudattamista valvovat erotuomarit pilli suussa. Varsinkin jääkiekossa on tapahtunut ylilyöntejä. Nuoret kehittyvät nykyään voimassa ja koossa. Tätä ruumiillista kehitystä käytetään usein väärin hyväksi.

Urheilun tarkoitus on edistää fyysistä kuntoa ja terveyttä. Ei suinkaan taklata vastustajia sairastuville. Onneksi päättäjät ovat ryhtyneet rikkojia vastaan rankkoihin toimiin tuomitsemalla heidät eri pituisiin pelikieltoihin.

Myös koripallossa, jota aikanaan pidettiin vähemmän fyysisenä lajina, voiman käyttö on lisääntynyt. Siitä kertovat potilaslistat.

Nyrkkeilyn olemassaoloa puolustetaan jalon itsepuolustuksen taitamisella, mutta tosiasiassa pugilistiyleisö janoaa verta ja tyrmäyksiä. Ristiriitaista urheilun perimmäisen tarkoitusperän suhteen. Olen jo aikaisemmin suositellut Robert Heleniukselle hanskojen naulaamista seinään ja siksi odottelen kauhulla Cardiffin ottelun lopputulosta maailman huippua vastaan.

Lojuuko Robbe tajuttomana yhtä pitkän tovin kanveesilla kuin viimeksi kohdatessaan lähes alokasiskijän, jonka hanskassa oli ruutia ja terästä?

***

Joka paikan besserwisser Hjallis Harkimo on luonnehtinut työväen ja ruotsinkielisten urheiluliittoja Suomessa turhiksi vaatien näiltä valtionavun tukahduttamista. Eli kokoomuslaista valtaa pitää entisestään kauhoa lisää.

TUL:n entinen puheenjohtaja Matti Ahde puolestaan arvostelee sitä, ettei urheilussamme anneta kaikkien kukkien kukkia eikä edistää valinnanvapaudella Suomen urheilua.

Politiikassa kokoomus vaatii valinnanvapauden nimissä terveysrahoja rikkaille firmoille, mutta urheilussa monopolia rahojen jaon suhteen. Tarkoitus pyhittää keinot.

Jääkiekossa Harkimon Jokerit on kyllä tehnyt maineikasta urheilutulosta pelatessaan KHL- sarjassa ennätyspitkän voitollisen sarjan. Mutta taloudellisesti Harkimon puulaaki on menettänyt kolmen viime kauden aikana yli 35 miljoonaa euroa. Kenen rahoja?

***

Urheilussa mukanaoleminen on erinomainen opinahjo ja ponnahduslauta politiikkaan. Meiltäpä vaikka presidentti Kekkonen, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö. Sekä lukuisat ministerit ja kansanedustajat. Yksityiseltä johtamispuolelta löytyy vieläkin enemmän miehiä ja naisia.

Urheilu kasvattaa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Ja sitä yhteiskunta todella kaipaakin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalainen nettosi 1 800 000€, Hjallis Harkimo haukkuu urheilutoimittajat: ”Ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään.”

Kuva: Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja, jääkiekkomies Harry Harkimo antaa palaa uudessa blogikirjoituksessaan. Hän ei osoita arvostusta suomalaisia urheilutoimittajia kohtaan, jotka eivät hänen mukaansa ymmärrä suosittua e-sportsia, elektronista urheilua.

”Minäpä annan lajista pari lukua. Siitä on kiinnostunut 415 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. 18–29-vuotiaiden keskuudessa se on toiseksi suosituin laji jääkiekon jälkeen. Amerikassa se on yhtä suosittua kuin jääkiekko.
Maailmanlaajuisesti elektronista urheilua seuraa 323 miljoonaa fania – 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.”

Suosituin peli on Harkimon mukaan League of Legends: sillä on maailmalla 105 miljoonaa viikoittaista pelaajaa.

”Suurin ongelma lajin kannalta kuitenkin on, että urheilutoimittajat ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään. Nyt kannattaisi kiireen vilkkaa alkaa opiskella lajia. Suomalainen Lasse Urpalainen tienasi äskettäin 1,8 miljoonaa euroa.”

Harkimo kehottaa suhtautumaan asiaan vakavasti.

”Tosin pelkään, että kestää kyllä kauan, ennen kuin meidän keihäs- ja hiihtoniilot tajuavat, mistä on kysymys.”

AVAINSANAT

”Vieläkin tekee pahaa” – Paavo Arhinmäki ”juhlapäivänä”: Näihin 10 sekuntiin tiivistyy koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Suomi johtaa ratkaisevaa karsintaottelua Unkaria vastaan. Sitten tapahtuu jotain, jotain käsittämätöntä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, entinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki palaa Facebook-päivityksessään päivälleen 20 vuoden takaiseen kirvelevään pettymykseen, joka ei hevin unohdu suomalaisen maajoukkuejalkapalloilun seuraajilta.

11.10. 1997 pelattiin ratkaiseva MM-karsintaottelu Suomen ja Unkarin välillä Helsingin olympiastadionilla. Suomi tarvitsi jatkokarsintapaikkaan voiton vieraista, joille puolestaan riitti tasapelikin.

Suomi oli mennyt toisella jaksolla johtoon Antti Sumialan osumalla.

Helsingin kaatosateessa näytti aivan viime sekunneille siltä, että unelmasta voi tulla totta.

Kunnes.

Arhinmäki kuvailee ottelun lopputulosta ja sen dramaattista huipennusta Suomen jalkapallohistorian pahimmaksi pettymykseksi.

”Vieläkin tekee pahaa katsoa video. Toisaalta tämä on myös hyvin kuvaava video. Tässä tiivistyy kymmeneen sekuntiin koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia.”

Keskustelua aiheesta