Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Salonen: Pandemian aiheuttamaa oppimisvajetta paikattava vielä pitkään

Jukka-Pekka Flander
Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.).

Kansanedustaja ja sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen pitää hallituksen lisätalousarviossa esitettyä 120 miljoonan tukipakettia lapsille ja nuorille välttämättömänä korona-ajan oppimisvajeen paikkaamiseksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Lapsiasiavaltuutetun kertomus koronavuodesta 2021 alleviivaa pandemian kasvattaneen lasten eriarvoisuutta, Salonen huomauttaa tiedotteessaan. Erityisesti mahdollisuudet etäopetuksessa menestymiseen ovat vaihdelleet lasten ja nuorten välillä merkittävästi.

Salonen sanoo, että eriarvoisuuden vastaisessa työssä maksuton koulutus on ollut Suomen menestystekijä. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen mukaan perusopetus ei kuitenkaan pysty poistamaan perhetaustasta juontuvia eroja, vaan lasten oppiminen on keskimäärin parempaa korkeakoulutetuissa perheissä sekä peruskoulun alussa että lopussa. Erilaisia tukitoimia tarvitsevien oppilaiden määrä kasvaa, ja tuen tarpeen tunnistamiseen tarvitaan resursseja. Selvityksestä käy myös ilmi, että pandemia ja poikkeukselliset opetusjärjestelyt ovat lisänneet eriarvoistumiskehitystä ja tuottaneet oppimis- sekä mahdollisesti myös osaamisvajetta.

Hallitus esittää osana vuoden toista lisätalousarvioesitystä 120 miljoonan euron tukipakettia lapsille ja nuorille koronan vaikutusten korjaamiseen. Kyseessä on kolmas lasten ja nuorten koronatukipaketti. Salonen mukaan on välttämätöntä, että hallitus tekee korjaavia toimia lasten ja nuorten eteen:

– Jo vuonna 2019 kansallisen lapsistrategian esivalmistelussa todettiin, että eriarvoistumiskehitys tulee jatkumaan lineaarisesti, ellei toimenpiteitä sen pysäyttämiseksi tehdä. Sen jälkeen lasten arkea ja yhteiskuntaa on koetellut vielä korona. Pandemia-ajan eriarvoisuus näkyy erityisesti etäajan koulutuksen eriarvoistumisessa sekä oppimisvajeessa. Lasten ja perheiden resurssit etäopiskelussa menestymiseen vaihtelivat, Salonen sanoo tiedotteessa.

Salosen mukaan on tärkeää, että tukipaketilla palkataan kouluihin erityisopettajia ja koulunkäynnin ohjaajia, jotta koronan vaikutuksia saadaan minimoitua ja tuen tarve huomataan.

– On tärkeää muistaa, että opetuksen lisäksi kouluilla on tärkeä rooli lasten osallisuuden, kasvun ja kehityksen kannalta. Laadukkaan koulutuksen tarjoaminen suomalaisille lapsille ja nuorille on parasta tasa-arvotyötä.

Tiistaina julkaistun lapsiasiavaltuutetun vuosikertomuksen mukaan monet lapset kokivat tulleensa ohitetuiksi niin palveluissa kuin yhteiskunnassa laajemminkin.

– Lasten arjen perusasioiden kuten koulun, harrastusten ja kaverisuhteiden mahdollisimman normaali jatkuminen tulee turvata myös kriisitilanteissa. Kriisit vaikuttavat myös lapsiin, ja heidän tulee saada ikätasoista tietoa sekä mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon lapsille sopivin keinoin. Yhteiskuntia mitataan siinä, miten se ottaa huomioon heikoimmat ja pienimmät, Salonen linjaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE