Nyheter

(S)amarbetet i Bottenviken ger nykraft

Den finländska delegationen tillsammans med europaparlamentariker Erik Bergkvist (S). Från vänster: Anna Caldén, Jonna Lindqvist, Rebecca Åkers, Jacob Storbjörk och Nils-Johan Englund.

Under 5–6 oktober ordnades ”Arbetarrörelsehelg” traditionsenligt i Skellefteå i Sverige. Årets evenemang hade temat ”Hur mår demokratin?” Tillfället behandla många viktiga frågor för arbetarrörelsens samtid och framtid. Tillfället lockade över 100 deltagare från Västerbotten och Norrbotten i Sverige. Men även deltagare från finländska Österbotten.

Jacob Storbjörk

Arbetarbladet

Det är en kall höstdag då den finländska delegationen med Anna Caldén, Nils-Johan Englund, Jonna Lindqvist, Jacob Storbjörk och Rebecca Åkers anländer till Skellefteå. Snön har just fallit över stora delar av Västerbotten. Men Skellefteå med Medlefors folkhögskola utgör ett undantag. Mycket kanske tack vara den värme och energi som uppstår då socialdemokrater träffas.

 

Medlefors folkhögskolas ordförande Kenneth Andersson kunde berätta att Medlefors folkhögskola grundades på 1940 talet av Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) med stöd av resten av arbetarrörelsens organisationer så som Landsorganisationen i Sverige (LO) och Socialdemokratiska partiet. Medlefors har och fortsätter knyta samman arbetarrörelsen i hela Bottenviken och är en garant för den fria bildningen.

 

Det är nästan en omöjlighet att återberätta hela veckoslutets händelser och föreläsningar, samt alla de människor vi träffat. Men jag önskar göra ett tappert försök på att kort summera vad vi tyckte var extra viktigt och intressant.

 

Lördagen inleddes starkt med en föreläsning av Zaynab Ouahabi (ABF). Hon tog avstamp i sin egen hemort Tensta där det märktes tydligt hur skola, omsorgen och vården blev sämre efter att socialdemokraterna förlorade inflytande i kommunen. De borgerliga partierna privatiserade stora delar av kommunens verksamhet, genomförde nedskärningar och lät allmänna mötesplatser förfalla eller säljas bort. Detta ökade utanförskapet.

 

Enligt Ouahabi finns det dock inga missnöjesröster som en följd av detta. Det enda som finns är krav på en tydligare politik som åtgärder orättvisorna i samhället. Vi har alla ett ansvar att jobba för ett jämlikt samhälle. Särskilt dem av oss som har makten att göra något åt det politiskt. Vi behöver enligt Ouahabi åstadkomma beslut som ger mera åt dem som har minst. Inte mera åt dem som redan har mest.

 

Vi gästades också av Markus Melinder, ansvarig utgivare för tidningen Norran. Han talade mycket om tidningsbranschens utmaningar. Han fick under sin föreläsning en publikfråga om hur tidningarna kan locka till sig nya unga läsare. Enligt Melinder handlar det om att ha ett relevant innehåll och en bra kundrelation. Kanske inte unga läsare intresseras då tidningarna ofta utgår från nuvarande abonnenters intressen. Frågor om äldreomsorg och pensioner är viktigt, men det kanske inte intresserar unga lika mycket.

 

Även europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) besökte Medlefors. Bergkvist inledde med att berömma europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (SDP) och deras samarbete i viktiga frågor. Bergkvist talade även mycket om att åtgärderna för att hejda den globala uppvärmningen inte får drabba regioner ojämlikt. Det behöver enligt Bergkvist riktas resurser för att förhindra detta och man behöver också inse att de råder olika förutsättningar i olika delar av landet att göra klimatsmarta val.

 

”I Västerbotten finns ingen tunnelbana”, sade Bergkvist och menade att många gånger är bilen och flyget avgörande för att regioner så som Västerbotten skall leva och utvecklas. Men däremot finns det mycket man kan göra för att få trafiken miljövänligare. Exempelvis genom att satsa på klimatvänliga bilar och utökad kollektivtrafik. Projektet med el-flygplansförbindelser mellan Västerbotten och Österbotten är ett konkret exempel enligt Bergkvist på den framtidsanda och vilja hitta lösningar som finns i landskapet.

 

Ett av de särklass intressantaste inläggen gavs av Emma Sundh, medgrundare av Klimatklubben. Hon talade mycket om allas ansvar för klimatkrisen. Enligt henne behöver vi se över vår konsumtion och vårt sätt att leva för rädda klimatet. Redan små åtgärder i människors vardag kan göra mycket på det stora hela. Hon efterlyste också krafttag för att minska nöjesåkande med bilen och flygandet i Sverige. Men betonade på samma gång hur viktigt det är för många människor att ta bilen eller flyget för att förvärva sin inkomst och klara vardagen. Sundh medger att flygförbindelser mellan Västerbotten och Stockholm är livsviktigt. Därför att tåget inte just nu är ett alternativ. Men behövs faktiskt en flygförbindelse mellan Göteborg och Stockholm som redan har en snabb tågförbindelse?

 

Arbetarrörelsehelgen blev på många sätt en lyckad helg. En helg där vi möttes, planerade fortsatt samarbete, utbytte tankar och idéer och hade roligt tillsammans med socialdemokrater från hela Bottenviken. Det är precis som det står på en av svenska socialdemokratiska partiets pins: ”En sosse är aldrig ensam”.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE