Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sanna Marin kommentoi Demokraatille Suomen Nato-ratkaisua: “En pidä välttämättömänä kansanäänestystä”

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Demokraatille SDP:n puoluevaltuuston kevätkokouksen yhteydessä, että Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä päättää eduskunta.

Rane Aunimo

Demokraatti

Demokraatti kysyi pääministerin kantaa kansanäänestykseen.

– Tietenkin TP-utvalla, valtiojohdolla, tasavallan presidentillä ja hallituksella on oma roolinsa, mutta eduskunta lopulta tämän päätöksen tekisi. En pidä välttämättömänä kansanäänestystä tässä asiassa. Me olemme nyt nähneet useita mielipidetiedusteluita ja mittauksia, joiden pohjalta voimme arvioida, että kansan keskuudessa olisi laajaa tukea Nato-jäsenyydelle.

Marin otti aiemmin kokousväelle pitämässään puheessa voimakkaasti kantaa Venäjän toimiin Ukrainassa. Marin sanoi, että Suomen ja Venäjän suhde on muuttunut peruuttamattomalla tavalla Ukrainan sodan myötä.

– Venäjä rikkoo toiminnallaan räikeästi kansainvälisiä sopimuksia, joihin se on itsekin sitoutunut. Se on hylännyt toiminnallaan kaikki Euroopan turvallisuuden keskeiset perusperiaatteet. Tässä uudessa tilanteessa ja muuttuneessa turvallisuusympäristössä myös meidän tulee arvioida kaikkia keinoja Suomen ja suomalaisten turvallisuuden varmistamiseksi. Meidän on nyt vakavasti pohdittava omaa asemoitumistamme ja suhtautumistamme sotilaalliseen liittoutumiseen. Tämä on tehtävä huolellisesti, mutta ripeästi – käytännössä tämän kevään kuluessa, Marin sanoi puheessaan puoluevaltuustolle.

Marinin mukaan SDP:n kannanmuodostus linkitetään yhteen eduskunnan prosessin kanssa.

– Näen, että meidän tulisi muodostaa kantamme samalla vahvalla menettelyllä, jota käytämme hallitusohjelman hyväksymiseksi ja hallitukseen osallistumiseen päättämiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että päätöksiä puolueen linjasta tehtäisiin ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa, yhdessä SDP:n eduskuntaryhmän kanssa.

Lisää aiheesta

Marin sanoi, että tänään käydään siis lähetekeskustelu ylimääräistä puoluevaltuuston kokousta varten. Hän ei tuonut omaa kantaansa kuitenkaan suoraan julki. Marin sanoi haluavansa antaa prosessille mahdollisuuden avoimeen keskusteluun.

– Mikäli minä tai tasavallan presidentti tässä kohtaa kertoisimme voimakkaita näkemyksiä asian tiimoilta, niin keskustelu loppuisi siihen. Haluamme antaa tilaa keskustelulle ja pidän erittäin tärkeänä ja hyvänä sitä, että kaikki keskeiset instituutiot ovat mukana pohdinnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE