Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Säpo: Vuodot kaasuputkissa aiheutuivat putkien lähellä tapahtuneista räjähdyksistä

AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Epäilyt törkeästä tuhotyöstä Nord Stream -kaasuputkien vuodon taustalla ovat vahvistuneet sen jälkeen, kun Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) oli tehnyt rikospaikkatutkintaa Itämerellä.

Tutkinnan perusteella on varmentunut, että vuodot kaasuputkissa aiheutuivat putkien lähellä tapahtuneista räjähdyksistä.

Ruotsi ja Tanska kertoivat jo viime perjantaina raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle, että niiden merialueilla tapahtuneet kaasuvuodot aiheutuivat räjähdyksistä. Vedenalaiset räjähdykset oli rekisteröity Ruotsin ja Tanskan seismologian keskuksissa.

Säpon tekemässä rikospaikkatutkinnassa avustivat Ruotsin rannikkovartiosto ja puolustusvoimat. Räjähdyspaikoilta on Säpon mukaan otettu talteen todistusaineistoa, jonka osalta tutkimukset jatkuvat. Turvallisuuspoliisin edustaja ei suostunut tarkentamaan, mistä todistusaineistossa on kyse.

Ruotsin viranomaiset eristivät maan talousalueella sijaitsevat räjähdyspaikat tutkimusten ajaksi, mutta sulku on nyt purettu.

Ruotsin radion mukaan merivedestä vuotopaikkojen lähellä on mitattu tuhatkertaisia metaanipitoisuuksia normaaliin verrattuna.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE