Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

21.2.2025 13:47 ・ Päivitetty: 21.2.2025 13:47

Saramo ei päässyt Länsi-Saharaan – kirjelmöi EU-johtajille

LEHTIKUVA / HANDOUT / ANNA LEMSTRÖM
Europarlamentaarikko Jussi Saramo lentokoneen porrastasanteella Länsi-Saharassa 20. helmikuuta.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Jussi Saramo ja kaksi muuta euroedustajaa aikovat kirjelmöidä EU-johtajille käännytyksestä lentokentältä Länsi-Saharassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Marokon viranomaiset estivät torstaina Saramon ja hänen seurueensa maahanpääsyn Länsi-Saharaan. Saramo kertoo asiasta tiedotteessa.

Saramo matkusti yhdessä espanjalaisen europarlamentaarikon Isa Serran ja portugalilaisen europarlamentaarikon Catarina Martinsin sekä kolmikon erityisavustajien kanssa. Matkan tarkoituksena oli muun muassa tutustua Länsi-Saharan ihmisoikeustilanteeseen.

LÄNSI-SAHARA on entinen Espanjan siirtomaa, josta Espanja vetäytyi vuonna 1975. Marokko otti suurimman osan alueesta haltuunsa, minkä jälkeen Marokon ja itsenäisyysliike Polisarion välillä on ollut kiista alueen hallinnasta.

Saramo kertoo, että heidän lentonsa laskeutui Länsi-Saharan pääkaupungin El Aaiunin lentokentälle torstaina iltapäivällä. Kun oli seurueen vuoro poistua koneesta, Marokon viranomaiset estivät fyysisesti kulun lentokoneen porrastasannetta pidemmälle.

Saramo on julkaissut videon tilanteesta viestipalvelu Blueskyssa.

SARAMON mukaan pattitilanne kesti vajaan tunnin, kunnes viranomaiset tönäisivät europarlamentaarikot takaisin koneeseen. Seurue pakotettiin palautuslennolle takaisin Espanjaan ilman perusteluja, Saramo kertoo.

-  On ilmiselvää, että Marokko ei halua meidän näkevän, minkälaisia ihmisoikeusloukkauksia he Länsi-Saharassa tekevät.

Saramo, Serra ja Martins aikovat kirjelmöidä käännytyksestä Euroopan parlamentin puhemiehelle Roberta Metsolalle, EU:n ulkopolitiikan korkealle edustajalle Kaja Kallakselle ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Antonio Costalle sekä Suomen, Espanjan ja Portugalin ulkoministereille.

-  Vaadimme selityksiä. EU:n on pyydettävä Marokon hallitukselta jälkikäteen perusteluja sille, miksi kolme työtänsä tekevää europarlamentaarikkoa käännytettiin, Saramo sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU