Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Piirikierros

Satakunnan paikallissää: Aurinkoa yrityselämässä ja palveluissa, pilvistä taloudessa – väestökatokin kiusaa

SDP:n valtuustoryhmien puheenjohtajat neljältä Satakunnan piirin paikkakunnalta kertovat, missä asioissa heidän kulmillaan paistaa aurinko ja mikä puolestaan on pilvisesti.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Päätöksentekijän näkökulman paikallissäähän antavat Olavi Leppänen Pomarkusta, Aila Hänninen Huittisista, Rainer Lehti Raumalta ja Mikko Heinimäki Ulvilasta.

 

AURINKOISTA
Mikä asia paikkakunnallasi on hyvin?

Olavi Leppänen, Pomarkku

”Aurinkoista on, että Pomarkussa on satsattu uuteen yritysalueeseen, joka rakentuu valtatie 23:n varteen. Toivomme, että Kakskolmosen yritysalueelle tulisi työllistäviä yrityksiä. Olemme positiivisin mielin ja odotamme, että yritysten lisäksi ihmiset löytävät meidät.

Pomarkku on kaunista järviseutua. Valopilkkuna meillä ovat ulkopaikkakunnilta tulevat mökkiläiset, väkilukumme kasvaa noin puolella kesäaikaan. Meillä on täällä suuri Isojärvi, jossa on reilu 360 saarta ja Isonevan soidensuojelualue, jotka tarjoavat hyviä virkistysmahdollisuuksia. Niihin pitäisi ehkä satsata vielä enemmänkin – kaikki eivät ole löytäneet niitä, vaikka Porista on tänne vain 25 kilometriä.”

Aila Hänninen, Huittinen

”Huittinen on hyvä paikka asua, kun tämä on suhteellisen rauhallinen maaseutukaupunki, jossa on luonto lähellä. Meillä on hyvät palvelut ja sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuu koko ajan kehitystä. Pyrimme olemaan ajan hermolla – on mahtavaa, että terveyskeskuksessa on hyvin aktiivisia toiminnan kehittäjiä, esimerkiksi johtava lääkäri ja johtava hoitaja ovat sellaisia, että heillä on halua kehittää! Meillä on vastikään aloittanut terveyskeskuksessa entisissä neuvolan tiloissa toimintansa uusi perhekeskus, jossa on kaikki perheiden ja lasten palvelut.

Valtuuston työskentelystä on mainittava puoluerajat ylittävä naisverkosto, jossa eri puolueiden naispäättäjät ja politiikasta kiinnostuneet kokoontuvat keskustelemaan. Jos jokin asia pohdituttaa ja haluamme tietoa, kutsumme asiantuntijoita kertomaan asioista. Toimintaa on laidasta laitaan, on asiaa, mutta myös kevyempää ohjelmaa. Ollaan esimerkiksi harjoiteltu korkokenkäkävelyä paikallisen kenkäkauppiaan ideasta. Naisverkosto aloitti valtuustokauden alussa – toivottavasti se jatkuu ja innostusta riittää!”

Rainer Lehti, Rauma

”Rauma on rauhallinen ja turvallinen pikkukaupunki, hyvä paikka asua. Kaksi Unescon maailmanperintökohdetta – Vanha Rauma ja Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue – kiinnostavat turistejakin. Kaupungin talous on tiukilla, mutta on aurinkoinen asia, että asioita laitetaan kuntoon. Uusi iso peruskoulu valmistuu ja uutta koulukampusta uimahalleineen suunnitellaan keskikaupungille.

Viimeisten seitsemän vuoden aikana elinkeinoelämän edellytysten parantamiseksi tehdyt päätökset näyttävät nyt aurinkoa ja luovat tulevaisuudenuskoa ja -toivoa. Muutama vuosi sitten valmistunut Lakarin teollisuusalue on vetänyt hyvin työllistäviä yrityksiä ja nyt telakalla odotellaan Puolustusvoimien alustilausten toteutumista.

Tosi aurinkoinen asia on, että valtakunnan tasolla on päätetty satsata kasitien kunnostamiseen ja parantamiseen. Raideliikenteen parantaminen toisi aurinkoa myös. Toivomme, että henkilöjunaliikenne saataisiin toimivaksi Raumalta Tampereen suuntaan.”

Mikko Heinimäki, Ulvila

”Ulvilan hyvä sijainti ison Porin vieressä antaa mahdollisuuksia, mutta meidän täytyy pysyä koko ajan valveutuneina sillä tavalla, että pystymme profiloitumaan niin, että etenkin lapsiperheet valitsisivat juuri Ulvilan kotipaikakseen. Ulvila on hyvä asuinkaupunki. Olemme saaneet kaksi uusinta koulua kunnostettua ja meillä on erittäin laadukas musiikkipainotteinen lukio. Esimerkiksi näiltä osin puitteet ovat hyvin kunnossa.

Ulvilassa on tarjolla korpiluontoa Kullaan alueella, meillä on 52 järveä ja kaupungin kahtia jakava Kokemäenjoki on Ulvilan sydän. Näkisin, että meillä on paljon mahdollisuuksia kehittää esimerkiksi luontomatkailua – löytää sieltä kruununjalokiviä, joita ei ole vielä hyödynnetty.

Hyvin aurinkoista on elinkeinoelämän puolella, olemme haluttu paikkakunta. Satamaito muutti juuri Porista Ulvilaan ja täällä on paljon automaatio-, erikoislaite- ja robottiteollisuutta. Ulvila onkin automaatiokaupunki – täällä on lähes 40 alan yritystä.”

 

PILVISTÄ
Mikä on huonosti – vaatii korjausta tai haastaa muulla tavoin?

Olavi Leppänen, Pomarkku

”Pilvistä on valtionosuuksien suhteen – niiden laskeva trendi on haastanut kuntataloutta. Uusi hallitus on vähän lupaillut, että valtionosuuksia tarkasteltaisiin. Toivottavasti näin tapahtuu, koska se voisi päästää meidät pälkähästä.

Meillä on parhaillaan käynnissä viime syksynä laadittu talouden tasapainotamisohjelma. On erittäin pahoiteltavaa, että näin joudutaan menettelemään, mutta se oli ainoa konsti. Jokainen hallintokunta on joutunut tinkimään omistaan. Eniten se käy henkilöstön päälle, kun joudutaan tulemaan toimeen vähemmillä resursseilla.

Kuntalaisille se on näkynyt niin, että olemme esimerkiksi joutuneet tarkastelemaan vesi- ja jätevesimaksuja ja kiinteistöveroja. Valitettavasti jouduimme nostamaan myös veroäyriä. Olemme kuitenkin pyrkineet pysymän kuntien keskiarvon tasolla, ettemme pelota pois nykyisiä ja tulevia kuntalaisia. Siitä ei ole mitään hyötyä, jos ihmiset pakenevat hintojen nousua – korotuksen hyöty on silloin plus miinus nolla tai jopa pakkasen puolella.”

Aila Hänninen, Huittinen

”Huittisten haasteet ovat talouden puolella, kaupunki velkaantuu. Investoinnit joudutaan tekemään velkarahalla ja budjetti on muutoinkin tappiolla. Parhaillaan on suunnitteilla uusi alakoulu, nyt on toimittu jo jonkin aikaa väistötiloissa. On selvää, että sen rakentaminen on panostus tulevaisuuteen, ja se ilman muuta kuuluu tehdä, mutta samalla se haastaa taloutta.

Kuten monessa muussakin kunnassa, on väestörakenne haastava. Meillä on kyllä työpaikkoja ja vilkasta liike-elämää – esimerkiksi elintarviketeollisuus ja kauppa ovat meillä vahvoja. Työpaikkoja pitäisi kuitenkin saada lisää, koska ihmiset muuttavat aina pääasiassa työn perässä.

Huittisissa on mielestäni vaivannut pitkän tähtäimen suunnitelmallisuuden puute. Esimerkiksi vanhojen, tyhjäksi jäävien rakennusten kohdalla on puuttunut suunnitelmallisuus, että miten niitä voisi käyttää jatkossa. Parannusta tähän on onneksi tullut – nyt on lähdetty tekemään kartoitusta vanhemmista rakennuksista, joita voisi korjata johonkin toiseen käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi nyt vanhasta vanhainkodista peruskorjataan päiväkoti. Tämä on hyvä suunta!”

Rainer Lehti, Rauma

”Suurin musta pilvi on Rauman talous, joka sukelsi viime vuonna pahasti 15 miljoonan euron alijäämään. Tänä vuonna alijäämä näyttää menevän jopa 20 miljoonaan. Viime vuoden lopulla nimettiin poliitikoista ja virkamiehistä koottu ohjausryhmä, joka on laatinut Vakaa vahva Rauma -ohjelman. Sen avulla on määrä tehdä sellaisia päätöksiä ja ratkaisuja, että käyttötalous saadaan tasapainoon.

Ohjausryhmä antoi esityksensä elokuussa. SDP:n valtuustoryhmälle tulee olemaan kova pala nieltäväksi, jos esityksessä oleva kaupungin puhtaus- ja ruokapalvelun ulkoistus tulee hyväksytyksi. Ei ole meidän politiikkamme mukaista lähteä toteuttamaan sitä hyvin epäselvin perustein. Uskon, että suurin osa SDP:n valtuutetuista ei tule hyväksymään ehdotusta marraskuussa, kun ohjelmaesityksestä päätetään.

Keskustelua tullaan käymään myös pienten kyläkoulujen lakkautuksesta, joskin kaikki valmistelu on niiltä osin hyvin fatktatiedoin perusteltua.”

Mikko Heinimäki, Ulvila

”Pilvinen asia on väestökato, joka vaivaa koko Satakunnan alueella. Asukasmäärä vähenee myös väestön ikärakenteesta johtuen. Aurinkoisen asian eli korkean teknologian yritysten tänne sijoittumisen vastapainona pilvistä on, että täällä on esimerkiksi diplomi-insinööritason työpaikkoja täyttämättä, kun ei löydy tekijöitä.

Kuntatalouden suhteen täytyy olla koko ajan tarkkana. Nyt eletään tavallaan sote-uudistuksen jälkeistä krapulaa – kun uudistus kaatui, talouden ennustettavuus ei olekaan ihan niin yksiselitteistä kuin se oli aiemmin. Toivottavasti uusi hallitus saa sote-uudistuksen tehtyä!

Syyskuun aikana aloitamme TT-ohjelman luonnin. Sen kautta ryhdymme katsomaan, millä tavalla pystymme kohtaamaan tulevaisuuden.”

Juttu on osa Demokraatin piirikierros -sarjaa, jossa vieraillaan kaikissa SDP:n piireissä. Piirikierros päättyy nyt Satakuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE