Kotimaa

Sateenkaarinuorilta varoitus: ”On mahdollista, että lähdemme etsimään valoisampaa tulevaisuutta Suomen ulkopuolelta”

Setan nuorisotoimikunta vaatii toimia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien nuorten eli sateenkaarinuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Tuoreen nuorisobarometrin mukaan nuorten kyynisyys ja epäluottamus Suomeen yhteiskuntana on lisääntynyt voimakkaasti.

”Myös me sateenkaarinuoret tunnistamme nämä yhteiskunnalliset muutokset osana jokapäiväistä arkeamme. Meitä huolestuttaa syrjintä, äärioikeisto, jaksaminen, epävarmat työt, katastrofit, konfliktit ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Muutos on ollut nopeaa”, sanoo Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Lili Pakalén.

Tarvitaan yhteistyötä, jotta nuorten usko Suomeen turvallisena ja syrjimättömänä maana kasvaisi.

Nuorisobarometrin mukaan sateenkaarinuorista lähes 80 % on kokenut syrjintää identiteettinsä vuoksi. Etniseen vähemmistöön kuuluvista nuorista kolme neljästä on kokenut syrjintää.

”Nuoret tunnistavat syrjinnän aiempaa paremmin, mutta siihen on tärkeää uskaltaa myös puuttua. Ei kuitenkaan voi olla yksin nuorten harteilla, että syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus toteutuvat Suomessa, vaan myös päättäjien on sitouduttava tekemään töitä sen eteen”, Pakalén vaatii.

Barometrin mukaan nuorista lähes 90 % toivoo, että moninaisten ihmisten hyväksyminen ja ymmärtäminen lisääntyy, mutta vain noin 60 % uskoo tämän toiveen toteutuvan.

”On meidän kaikkien yhteinen tehtävä osoittaa, että nämä toiveet ovat toteutettavissa. Työtä on tehtävä niin arkipäivän kohtaamisissa kuin yhteiskunnan ja lainsäädännön tasolla”, Teija Ryhtä Setan nuorisotoimikunnasta.

”Tarvitaan yhteistyötä, jotta nuorten usko Suomeen turvallisena ja syrjimättömänä maana kasvaisi. Muuten on mahdollista, että me sateenkaarinuoret lähdemme etsimään valoisampaa tulevaisuutta Suomen ulkopuolelta”, sanoo Pakalén.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat