Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Satu Hassi vaatii: Supon tehtävä tiliä Saarelaisen tapauksesta – näin kommentoi Jussi Halla-aho

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Satu Hassi (vihr.) ihmettelee Supon toimintaa.

Poliitikot ihmettelevät Supo-hybridikeskus-jupakkaa. Kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) sanoo nyt ensimmäisenä kansanedustajana suoraan, että asiasta pitäisi tehdä eduskunnassa selvitys.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Hassin mielestä sen voisi tehdä joko tiedusteluvalvonta- tai ulkoasiainvaliokunta.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan valiokunnassa ei ole keskusteltu asiasta, mutta häntäkin kiinnostaa miten koko soppa on päässyt syntymään.

Suojelupoliisin mukaan heillä ei tiedetty, miksi häirinnän takia hybridikeskuksen johdosta poistettu Matti Saarelainen pääsi takaisin entiselle työpaikalleen Supoon vuonna 2019.

-  Silloin, kun hän on tänne palannut, suojelupoliisilla ei ole ollut mitään tietoa, mikä olisi edellyttänyt minkäänlaisia toimenpiteitä. Vasta viime päivinä olen mediasta lukenut, minkälaisesta asiasta on silloin ollut kyse, Supon sisäisten palveluiden osastopäällikkö Teemu Lehti kertoi STT:lle.

STT uutisoi viikonloppuna, että Saarelainen joutui vuonna 2019 jättämään tehtävänsä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtajana henkilökuntaan kohdistuneen epäasiallisen käytöksensä takia. Saarelainen palasi suojelupoliisiin, josta hän oli ollut virkavapaalla.

Iltalehti puolestaan uutisoi toissapäivänä, että Ulkomaalaisviraston johdossa vuosina 1998-2004 ollut Saarelainen sai tehtävästään aikoinaan potkut alaisensa lahjusrikoksen takia. Tuolloin Saarelainen palkattiin UIkomaalaisvirastosta suoraan suojelupoliisiin.

Saarelainen on kiistänyt potkut Iltalehdelle sähköpostilla.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan supo ei voi avata selvityksiään ja henkilöstöasioiden taustoja julkisuudessa.

Iltalehti on uutisissaan pyrkinyt selvittämään sitä, onko Saarelaisen taannoin Ulkomaalaisviraston johtajana myötävaikuttanut siihen, että Vladimir Putinin lähipiiriin kuulunut Gennadi Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden 1990-luvun lopussa.

MUUN muassa näistä asioista kansanedustaja Satu Hassi vaatii nyt selvitystä. Hän väläytti asiaa jo Twitter-keskustelussa aiemmin tänään. Hän katsoo, että selvityksen voisi tehdä joko tiedusteluvalvontavaliokunta tai ulkoasiainvaliokunta. Hassi itse on jälkimmäisen varajäsen.

Hassi ihmettelee Demokraatille, miten on mahdollista, että tällaisilla taustoilla varustettu henkilö otetaan kaksi kertaa Supon palvelukseen.

– Kyllä jonkin tahon siitä pitää selvitys saada.

Hassi viittaa niin Timtshenko-tapaukseen, Saarelaisen alaisen toimintaan Ulkomaalaisvirastossa kuin hybridikeskuksessa paljastuneeseen häirintäasiaankin.

– Se on minusta osittain totta, mitä Pelttari sanoo, että Supolla on velvollisuus pitää asioita salaisina. Mutta kyllä nyt jonkin tahon pitäisi saada selko.

– Ei ole minusta mitenkään mahdollista, että Supon ei tarvitse tehdä tiliä kellekään ulkopuoliselle.

Hassi ei ole vielä päättänyt, tekeekö hän eduskunnan palattua joulun istuntotauolta virallisempaa aloitetta selvityksestä.

Vihreän eduskuntaryhmän sisäisissä viestintäkanavissa hän kertoo pitäneensä selvitystä esillä. Jaetaanko siellä tämä ajatuksesi?

– Ei nyt ainakaan kukaan ole tyrmännyt.

DEMOKRAATTI tavoitti myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon.

Hänen mukaansa Saarelaisen tapauksesta ei ole ulkoasianvaliokunnassa käyty keskustelua. Halla-aho kuitenkin sanoo Timtshenkon tapaukseen liittyen, että jälkikäteen ajateltuna herättää yleistä kiinnostusta, mikä rooli Saarelaisella on ollut kansalaisuusprosessissa.

– Ja ehkä laajemmin se, että minkä takia tällaiset henkilöt tuntuvat saavan palkkioksi virheellisestä menettelystään jonkin entistä paremman viran jossakin muualla, hän sanoo Saarelaiseen viitaten.

– Kyllähän tämä jotakin surullista kertoo suomalaisesta hyväveli-järjestelmästä ja siitä miten järjestelmä suojelee omiaan, Halla-aho jatkaa.

Oletko sitä mieltä, että asiasta pitäisi eduskunnassa vaatia selvitystä?

– Selvää varmaan on, että en ala Demokraatti-lehden kautta esittämään sellaista.

Missä mielessä?

– Siinä mielessä, että minun mielestäni kansanedustajan ei ole asiallista ryhtyä vaatimaan eduskunnalta toimenpiteitä median kautta.

Mitä ajattelet siitä, että Supossa ei tunnuta tietävän miksi Saarelainen ylipäänsä palasi sinne, kun hänelle tuli lähtö hybridikeskuksesta?

– Ei ole mitään tietoa, jonka pohjalta pystyisin esittämään valistuneita arvauksia muuta kuin se, että meillä valitettavasti kansallisen turvallisuudenkin kannalta keskeisiä virkoja miehitetään puoluejäsenkirjojen perusteella. Ehkä se sitten johtaa tällaiseen tietynlaiseen järjestelmän korruptioon, jossa kuten sanottua järjestelmä suojelee omiaan.

Niin, tämä sijoittuu ajallisesti sinne poliittisen Supon vuosiin…

– Voidaan kysyä onko Supo lakannut koskaan olemasta poliittinen, Halla-aho sanoo.

Tiedustelupalveluna Supon parlamentaarinen valvonta kuuluu eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnalle.

Valiokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd.) ei kommentoi Matti Saarelaisen tapausta ja perustelee asiaa valiokunnan tiukalla tiedotuslinjalla.

SUPON päällikkö Antti Pelttari päivitti illalla Twitterissä, että supo raportoi operatiivisesta toiminnastaan ja yleisesti kiinnostavista supoon liittyvistä asioista säännöllisesti valtiojohdolle sekä kirjallisesti että tapaamisissa.

– Sama koskee eduskunnan ao. valiokuntia, erityisesti tiedusteluvalvontavaliokuntaa (TiV), jonka tehtävänö on valvoa tiedustelutoimintaa sekä muutoinkin Supon toimintaa. Eduskunnan valiokunnilla on oikeus myös salassapidettäviin tietoihin. Supo raportoi TiV:lle säännöllisesti valiokunnan pyyntöjen mukaisesti, tarvittaessa myös nyt julkisuudessa esillä olevista asioista, Pelttari päivitti.

Lisätty jutun loppuun kello 19.05 tieto Antti Pelttarin Twitter-päivityksestä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE