Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Scholz tyrmäsi ajatuksen venäläisiä koskevasta viisumikiellosta ja puhui ”Putinin sodasta” – Tutkija: ”Uskomatonta”

AFP / LEHTIKUVA / CHRISTIAN SPICKER

Suhtautuminen venäläisturisteille EU:n alueelle myönnettäviin viisumeihin vaikuttaa aiheuttavan hajaannusta Euroopan unionin sisällä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) on toivonut EU-maiden yhteistä linjausta viisumiasiassa, mutta Saksan liittokansleri Olaf Scholz tyrmäsi torstaina lehdistötilaisuudessa ajatuksen venäläisiä koskevasta viisumikiellosta.

Scholz sanoi, että koska kyseessä on ”Putinin sota”, ei kaikkien venäläisten turistiviisumeja pitäisi kieltää.

Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen pitää Scholzin perustelua viisumikiellon vastustamiselle ”uskomattomana”.

-  Kun tiedetään, miten suuri kannatus sodalla on tavallisten venäläisten keskuudessa ja miten laajamittaista yhteiskunnallista mobilisaatiota tämä on edellyttänyt, niin ikään kuin typistää se pelkästään Putinin sodaksi on tässä tilanteessa aika erikoista, Miettinen toteaa.

Miettisen mukaan vaikuttaa siltä, että liittokanslerin kanta perustuu pyrkimykselle olla eskaloimatta tilannetta yhtään enempää kuin on pakko.

Liittokansleria saattaa huolestuttaa Venäjältä Saksaan Nord Stream -putken kautta tapahtuva kaasun toimitus, joka on noussut maiden välillä tulenaraksi kiistakapulaksi. Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom leikkasi heinäkuun lopulla putkilinjan kautta toimitettavan kaasun määrää viidennekseen sen kapasiteetista.

Jäsenmaiden kannat saattavat vielä muuttua

Tähän mennessä viisumikiellon kannalle on asetuttu vahvasti esimerkiksi Baltian maissa. Viro, Latvia ja Liettua laittoivat venäläisille myönnettävät turistiviisumit jäihin jo keväällä. Torstaina Viron hallitus ilmoitti lopettavansa turistiviisumien lisäksi myös työ- ja opiskeluviisumeiden myöntämisen Venäjän kansalaisille ensi viikon torstaista alkaen.

Suomessa venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää puolestaan on rajattu tuhanteen päivässä.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan tällä hetkellä keskustellaan siitä, rajoitetaanko myönnettävien viisumien määrää entisestään.

STT:n tietojen mukaan hallitus kokoontuu alkuviikosta iltakouluun neuvottelemaan asiasta.

Timo Miettinen pitää mahdollisena, että Euroopan unionin jäsenmaiden kannat tulevat vielä viisumikeskustelun edetessä liikkumaan, mutta tällä hetkellä yksimielisyyttä ei ole. Esimerkiksi Miettinen nostaa Italian kaltaiset maat, joiden halukkuus katkaista varakkaiden venäläisturistien virta laajalla viisumikiellolla ei ole suurta.

-  Jotta tämä kielto on varsinaisesti tehokas, niin kyllä se vaatii koko EU:n laajuisen päätöksen, mutta ainakaan juuri tässä tilanteessa sille ei näytä olevan laajamittaista kannatusta, Miettinen sanoo.

Antti Haavisto

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE