Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP loistaa tuoreessa puoluebarometrissa – vasemmistoliitto päihittää kokoomuksen

Kuvassa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja, puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero.

Suomalaiset suhtautuvat tällä hetkellä myönteisimmin sosialidemokraatteihin. Tuoreen puoluebarometrin mukaan 43 prosenttia suhtautuu SDP:hen erittäin tai melko myönteisesti.

Demokraatti

Demokraatti

SDP ohitti jo viime keväänä vihreät positiivisia ajatuksia herättävänä puolueena. 42 prosenttia ilmoittaa suhtautuvansa vihreisiin myönteisesti. Vasemmistoliitto on ohittanut 38 prosentillaan kokoomuksen kahdella prosenttiyksiköllä.

Joka kolmas (33 %) ajattelee keskustasta myönteisesti. Perussuomalaiset herättää suurista puolueista tällä hetkellä vähiten positiivisia ajatuksia (18 %) suomalaisissa.

Vertailu lokakuuhun 2014 osoittaa, että yhdeksän prosenttiyksikköä useampi suhtautuu nyt myönteisesti SDP:hen ja vasemmistoliittoon. Vihreistä ajattelee myönteisesti tällä hetkellä 12 prosenttiyksikköä useampi kuin silloin.

Keskustaan taas suhtautuu myönteisesti 14 prosenttiyksikköä harvempi kuin syksyllä 2014. Perussuomalaisille voi kirjata 9 prosenttiyksikön laskun. Kokoomuksesta ajatellaan tällä hetkellä samalla tavalla kuin neljä vuotta sitten.

Enemmistö suomalaisista, 62 prosenttia, arvioi, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on onnistunut vähintään melko huonosti. Merkittävää tunnustusta suurimpien puolueiden kannattajista se saa vain keskustalaisilta ja kokoomuslaisilta.

Lisää aiheesta

Kaikkien oppositiopuolueiden selkeät enemmistöt ilmaisevat tyytymättömyytensä hallituksen toimintaan, sosialidemokraateista 89 prosenttia ja vasemmistoliittolaisista vielä suurempi osa, 93 prosenttia.

Varsinkin SDP:n kannattajat ovat tyytyväisiä oppositioon. Heidän enemmistönsä (51 %) arvelee sen selvinneen vähintään melko hyvin esittäessään vaihtoehtoja hallituksen politiikalle.

70 prosenttia aikoo varmasti äänestää eduskuntavaaleissa. Tulos on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin vastaavana ajankohtana 2014. Todellinen äänestysinto huhtikuun 2015 eduskuntavaaleissa oli 67 prosenttia.

Tuore tutkimus antaa näin osviittaa arvioida tulevaa äänestysaktiivisuutta – ainakin jos mitään suurempia poliittisia yllätyksiä ei ole tulossa.

Iäkkäät ovat todennäköisempiä äänestäjiä kuin nuoret. Ammattiryhmistä keskimääräistä useammat johtajat, ylemmät toimihenkilöt sekä eläkeläiset aikovat varmasti äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa.

Kantar TNS Oy toteutti tutkimuksen 26.9.–10.10.2018. Haastateltu joukko edustaa maamme 15–74 vuotta täyttänyttä väestöä. Äänestämistä koskevat kysymyksenasettelut esitettiin äänestysikäisille. Haastattelujen kokonaismäärä on 1.233. Tutkimustulosten virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE