Politiikka
13.4.2021 12:29 ・ Päivitetty: 14.4.2021 04:22
SDP on valmis ulottamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille – tässä ehdot
SDP on julkaissut Vahvempi Suomi uuteen nousuun – jälleenrakennuksen suuntaviivat koronan jälkeen -ohjelman.
SDP:n visiossa pandemian jälkeinen jälleenrakennus muodostuu kolmesta osasta: yhteiskunnan resilienssin eli sitkeyden vahvistamisesta, uuden kasvun luomisesta ja varautumisesta tulevaan.
Ohjelmassa nostetaan esiin myös keskustelu ansiosidonnaisen roolista tulevaisuudessa. Asia kytkeytyy sosiaaliturvan uudistamiseen.
”Hallitusohjelman ja sosiaaliturvan uudistusta valmistelevan komitean toimeksiannon linjaukset antavat hyvän pohjan edetä kohti SDP:n ehdottamaa yhtenäistä ja digitaalista Yleisturvaa. Nykyisen tilkkutäkkimäisen sosiaaliturvarakenteen selkeyttäminen ja yksinkertaistaminen sekä sosiaaliturvaetuuksien tason parantaminen luovat pohjaa vahvemmalle hyvinvointivaltiolle tuleville vuosikymmenille”, ohjelmassa sanotaan.
SDP:n mukaan sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä on huomioitava ne turvaverkon aukot, jotka ovat tulleet näkyviksi pandemian aikana. Erityisesti pätkä- ja silpputyöläiset, kuten kulttuurialojen työntekijät, alustataloudesta toimeentulonsa saavat tai nollatuntisopimuksilla työskentelevät, ovat puolueen mukaan olleet väliinputoajia pandemian aikana.
”On tärkeää vahvistaa sellaisten ryhmien sosiaaliturvaa, jotka ovat muutoinkin heikossa asemassa työmarkkinoilla. SDP haluaa osana Yleisturva-malliaan varmistaa freelancereiden toimivan sosiaaliturvan. Samalla korkea järjestäytymisaste ja oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysvakuutukseen vahvistavat parhaiten työntekijöiden asemaa kaikissa ammattiryhmissä.”
SDP on valmis ulottamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille, mutta asettaa uuden yleisen ansioturvavakuutuksen luomiselle ehtoja.
”Ansiosidonnainen työttömyysturva tulee jatkossakin toteuttaa työttömyyskassoja kehittämällä. Osana uudistusta tulee lyhentää työssäoloehtoa ja parantaa korvaustasoa, jotta nuorilla, pienipalkkaisilla, silpputyöläisillä ja osa-aikaisilla olisi myös mahdollisuus ansiosidonnaiseen turvaan. Vastaisuudessakin työtekijä valitsee itse kassan. Huolehditaan samalla, että kaikki ansiotyö huomioidaan työssäoloehdon täyttymisessä ja kehitetään sovittelua esimerkiksi tekijänoikeuskorvausten ja työttömyysetuuden osalta. Edistetään palkka- ja yrittäjätulon vakuuttamista yhdellä yhdistelmävakuutuksella.”
SDP linjaa myös, että on realistista arvioida, että julkisen talouden tasapainon saavuttaminen ei tapahdu nopeasti vaan se tulee olemaan seuraavan kahden vaalikauden tavoite.
”Nyt matkalla kriisistä kohti normaalia on säästölistojen luonnostelun sijaan meidän kysyttävä itseltämme: uskallammeko Suomena ja suomalaisina rohkeasti investoida kestävään kasvuun ja uskoa yhteiseen tulevaisuuteen?”
PUOLUEEN mukaan myös kulttuurialojen akuuttiin ahdinkoon on löydettävä ratkaisu nopeasti ja tuki on saatava perille vielä kevään 2021 aikana.
”Pidemmällä aikavälillä kulttuurin rahoitus on turvattava, veikkausvoittovarojen oletetusta vähenemisestä huolimatta. SDP:n tavoitteena on, että valtion budjetista vähintään yksi prosentti kohdennetaan kulttuurin rahoitukseen.”
SDP haluaa myös kutsua kaikki eduskuntapuolueet työhön, jossa tavoitteena on varmistaa ylivaalikautinen sitoutuminen TKI 4 % BKT:sta 2030 -tavoitteen saavuttamiseksi.
Ohjelma on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.