SDP:n Hussein tyrmää keskustalaisten muukalaislegioona-puheet: ”Lapin puolustaja haluaa hyökätä pakolaisten kimppuun”

Kuva: Jari Soini

Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Juha Pylväs esittivät eilen hätkähdyttäviä keinojaan Välimeren siirtolaiskriisin hoitamiseksi. Heidän mukaansa kyse ei ole pääosin pakolaisuudesta, vaan laittomasta siirtolaisuudesta ja ihmissalakuljettajien miljardibisneksestä, joka näyttää hyödyttävän myös erilaisia vapaaehtoisjärjestöjä.

Ihmissalakuljettajien toimintaan edustajat puuttuisivat erittäin kovin ottein.

— YK:n sotilasoperaatio Libyaan näyttää haastavalta toteuttaa, mutta koska Libyassa ei ole toimivaa hallintoa, voitaisiin operaatiota harkita ilman mandaattia. Luontevin toteuttaja olisi Ranska, joka operoi parhaillaan Libyan naapurimaassa Tsadissa. Muukalaislegioonan eliittisotilaat voisivat helposti helikopteri-iskuin tuhota ihmissalakuljettajien veneet, ennen kuin ne saadaan edes vesille.

SDP:n kuntapoliitikko Abdirahim Hussein hämmästelee keskustalaisten puheita. Hänen mielestään Kärnä ja Pylväs sivuuttavat ihmisten hädän ja korostavat siirtolaisuuteen kytkeytyvää rikollisuutta.

Häntä huolestuttaa se, että keskustakaksikko ulkoistaa ongelmien hoitoa. Husseinin mukaan nyt pitää pohtia omia keinoja auttaa lähtömaissa.

— Tiedän, ettei ratkaisu ole se, että otamme kaikki tänne. Tiedän ja tunnustan sen. Mutta ratkaisu ei ole myöskään se, että ulkoistamme ongelman ja sanomme, että sulkekaa rajat ja älkää päästäkö hädässä olevia ihmisiä tännepäin. Meidän pitäisi panostaa poliittisesti enemmän siihen, miten saamme lähtömaiden tilanteen rauhoittumaan, Hussein sanoo Demokraatille.

Husseinin mukaan pieni Suomikin voi ehdottaa kestäviä ratkaisuja.

Timo Soinikin sanoi kesällä ensimmäisen kerran asian, jonka allekirjoitan: annetaan afrikkalaisille kaupoille mahdollisuus myydä tännepäin, annetaan Afrikan maille mahdollisuus käydä kauppaa Euroopan kanssa. Se ei toimi niin, että me vain viemme sinnepäin ja sanomme heille, mitä he tarvitsevat.

Kärnä kritisoi eilen myös Pakolaisapua.

— Laillisten reittien avaaminen kaikille halukkaille on myös täysin mahdoton ajatus. Nyt ei pidä leikkiä Jeesusta, vaan hakea yhdessä kestäviä ratkaisuja siirtolaiskriisin ratkaisemiseksi.

Hussein sanoo tähän, että mikäli ”jeesustelulla” tarkoitetaan sitä, että joku haluaa auttaa, siinä tapauksessa jeesustelijoita on paljon.

— Pakolaisapu pohjaa julkiset kannanottonsa tutkimuksiin. He ovat ehdottaneet esimerkiksi humanitaarisia viisumeita. Hallitus tyrmäsi tämän ehdotuksen. Näin ollen hädässä olevat etsivät muita reittejä.

Hussein pitää keskustalaisten lausuntoja vaalipuheina.

— He lietsovat pelkoa populismillaan ja haluavat tulla uudelleenvalituiksi.

Kärnän ja Pylväksen eliittisotilas-kommentteja Hussein pitää erikoisina.

— Kärnän verkkosivuilla lukee ”Lapin puolustaja”. Nyt Lapin puolustaja haluaa hyökätä pakolaisten kimppuun.

Hussein käsittelee aihetta myös uudessa blogikirjoituksessaan.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Eero Heinäluoma Naton transatlanttiseen foorumiin Washingtoniin

Kuva: Kari Hulkko

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) osallistuu Suomen eduskunnan edustajana Naton transatlanttiseen foorumiin Washingtonissa 5.-6. joulukuuta.

Foorumissa pohditaan turvallisuustilannetta ja yhteistyömahdollisuuksia erityisesti Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Varsovan NATO-huippukokouksen jälkeen. Esillä ovat mm EU:n ja NATOn suhde sekä Venäjän ja Lähi-idän tilanne.

Foorumiin osallistuu parlamentaarikkoja 28 NATOn jäsenmaasta sekä edustajat Suomen, Ruotsin ja Itävallan parlamenteista. Heinäluoma tapaa matkan aikana poliitikkojen ohella myös amerikkalaisia tutkijoita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

IL-kysely: Jutta Urpilainen kamppailisi paikasta toisella kierroksella presidentinvaaleissa

Kuva: Kari Hulkko
Jutta Urpilainen.

SDP:n kansanedustaja, entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen on hyvissä asemissa päästäkseen presidentinvaalien toiselle kierrokselle, kertoo Iltalehden kysely.

Kyselyn mukaan vihreiden Ville Niinistö ja Urpilainen ovat Sauli Niinistön päähaastajat vuoden 2018 presidentinvaalissa.

Enemmistö kyselyyn vastanneista kuitenkin toivoo presidentti Niinistön asettuvan ehdolle.

Joka viides sanoo äänestävänsä Ville Niinistöä ennemmin kuin hänen Sauli Niinistöä, joka on Villen setä.

Iltalehden mukaan 15 prosenttia vastaajista sanoo puolestaan äänestävänsä Urpilaista kakkoskierrokselle. Tällä tuloksella Urpilainen sijoittuu tutkimuksen neljästä haastajasta kakkoseksi.

Muut haastajiksi valitut olivat keskustan Matti Vanhanen ja perussuomalaisten Jussi Niinistö.

Urpilainen kertoi Demokraatin haastattelussa kesällä harkitsevansa asettumista ehdolle SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

 

Keskustelua aiheesta

HS: Tuomion saaneelle Kiemungille edelleen tukea ps-johdolta

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen

Perussuomalaisten puoluehallitus ei erottanut eduskunta-avustaja Terhi Kiemunkia, vaan odottaa hovioikeuden ratkaisua, kertoo Helsingin Sanomat.

– Koska prosessi on oikeuslaitoksessa kesken, me emme prosessin aikana tähän puutu. Hän on ilmoittanut valittavansa tuomiosta hovioikeuteen, ja siksi puoluehallitus ei voi asiaa käsitellä.

Lainvoimaista tuomiota ei ole, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo Helsingin Sanomille.

Perussuomalaisten kansanedustajan Lea Mäkipään avustaja sai loppuviikolla sakkotuomion Pirkanmaan käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

AVAINSANAT

Pääministeri Sipilä: Luotan siihen, että teon tausta saadaan yksityiskohtia myöten selville

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Juha Sipilä.
– Kyse on erittäin vakavasta rikoksesta, pääministeri Juha Sipilä kommentoi Imatran kolmoissurmaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) välitti sunnuntaina iltapäivällä syvän osanottonsa Imatran uhrien läheisille:

– Viime yönä Imatralla tapahtuneet ampumatapaukset ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Kolmen ihmisen elämä päättyi äkillisesti silmittömän väkivallan seurauksena. Tätä ei voi millään hyväksyä. Kyse on erittäin vakavasta rikoksesta. Syvä osanottoni omasta ja koko valtioneuvoston puolesta tämän raa’an väkivallanteon uhrien omaisille ja läheisille.

– Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista, mutta silti tällaiset teot ovat valitettavasti meilläkin mahdollisia. Viranomaiset työskentelevät päivittäin yhteiskunnan ja sen kansalaisten turvallisuuden eteen. Poliisi tutkii asiaa ja luotan siihen, että teon tausta saadaan yksityiskohtia myöten selville, pääministeri Sipilä toteaa.

”Nyt tarvitaan käsiä, joista pitää kiinni” – kolmen naisen traaginen surma järkyttää kautta Suomen

Kuva: Lehtikuva / Hannu Rissanen
Candles in front of the restaurant Vuoksenvahti where three women were killed in a shooting incident in Imatra, Eastern Finland on Sunday, 4th December, 2016. LEHTIKUVA / HANNU RISSANEN
Kynttilöitä tragedian tapahtumapaikalla, ravintola Vuoksenvahden edustalla Imatralla.

Järkytys ja epäusko vallitsevat nyt Imatralla ja laajemminkin Kaakkois-Suomessa.

Yksi Imatralla surmatuista naisista oli Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen (sd.). Kaksi muuta uhria olivat paikallisia toimittajia. Kaikki kolme uhria olivat naisia.

– Imatran Sosialidemokraatit muistaa tänään menehtyneitä ja olemme menossa Imatrankosken kirkkoon. Nyt tarvitaan käsiä, joista pitää kiinni.

Näin kirjoitti Twitter-tilillään Imatran Sosialidemokraattien puheenjohtaja Niina Malm sunnuntaina alkuillasta. Hän puki sanoiksi monien imatralaisten ajatukset, puoluekannasta riippumatta.

Kaakkois-Suomen Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Sanna Koskenranta on yhtä järkyttynyt.

– Totta kai tämä on täällä ihan hirveä šokki, hän avaa tuntojaan Demokraatille.

– Lähdin itsekin tänne Imatralle. Käymme tuossa koskenpartaalla tovereiden kanssa laittamassa kynttilän ja lähdemme sitten kuudeksi tuonne kirkkoon. Ei, ei tällaista voi käsittää, hän sanoo hiljaa, äänen puhelimessa vaimentuessa suruun ja järkytykseen.

Kirkossa alkaa seurakunnan järjestämä tilaisuus kello 18.

– Uskon, että siellä on meikäläisiä varmasti paikalla enemmänkin, Koskenranta toteaa.

”Täällä on kaikin puolin järkyttynet tunnelmat.”

Tämä on tilanne, jossa on ymmärrettävästi vaikea löytää sanoja.

– Ainut asia, joka on mielessä on se, että mitä uutisissa ollut, on kyseessä sattumanvarainen juttu. Sydämestä toivoo, että tämä nimenomaan sitä on ollut.

Tällä hän viittaa pelkoon rikoksen muusta, mahdollisesti poliittisesta motiivista. Tutkinnan myötä selvinnee, löytyykö tälle perusteita.

Toiminnanjohtaja Koskenrannan mielestä se on niin kamala ajatus, että sillä ei uskalla edes spekuloida tällaisena murheen päivänä.

Lappeenrantalaisena, naapurikuntalaisena, Sanna Koskenranta tunsi Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajan hyvin.

– Tiinalla on perhe ja kaksi lasta. Ei voi vaan käsittää, minkälainen suru siellä kotona on tällaisessa tilanteessa.

– Koko tapaus on järkyttävä. Kaikin puolin, hän päättää puhelun.

Sunnuntai-illan Imatralla pimentyessä on aika suunnata kohti koskenrantaa ja hiljentymään kirkossa pian alkavaan muistotilaisuuteen.