Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n kansanedustajat huolissaan kotimaisten ruoantuottajien tilanteesta – vaativat nopeita päätöksiä ahdingon helpottamiseksi

SDP:n kansanedustajat Riitta Mäkinen ja Piritta Mäkinen (oikealla).

SDP:n kansanedustajat Piritta Rantanen ja Riitta Mäkinen ovat huolissaan kotimaisten ruoantuottajien tilanteesta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

He toteavat tiedotteessaan, että tuottajat ovat ajautuneet ahdinkoon kustannusten nousun vuoksi, ja tilanne vaatii nopeita ratkaisuja jotta edes ensi keväästä selvitään. Suurimpia syitä ahdinkoon ovat viime kesän katovuosi ja energian hinnoista johtuvat tuotantopanosten räjähdysmäinen hintojen nousu.

– Katsomme vähittäiskaupan ja teollisuuden suuntaan, että tehtäisiin pikaisesti riittävät kustannusnousua kompensoivat hinnankorotukset tuottajahintoihin.

Kansanedustajat toteavat, että tuottajahinnat jatkavat laskuaan koko ajan, vaikka esimerkiksi suuret päivittäistavaraketjut ovat viime vuosina tehneet ennätyksellisiä tuloksia. He sanovat myös, että tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi viljelijän saavan ruoan hinnasta nykyistä suuremman osuuden, ja suurin osa suomalaisista maksaisi ruoasta enemmän, jos tietäisi että raha menee suoraan viljelijälle.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Rantanen nostaa esiin erityisesti lähiruoan hyödyntämisen keinona auttaa viljelijöitä pitkällä aikavälillä.

– Meillä on tällä hetkellä kuntia, joissa ruokapalvelun aterioiden raaka-aineet tulevat milloin mistäkin. Perunat saatetaan tuoda Puolasta. Käyttämällä kotimaisia raaka-aineita tuettaisiin viljelijöitä ja suomalaista työtä, Rantanen toteaa tiedotteessa.

Kansanedustajat näkevät myös juuri valittujen hyvinvointialuevaltuutettujen roolin tärkeänä.

– Tulevien aluevaltuutettujen tulee nostaa hankinnoissa kotimaiset raaka-aineet ykkösprioriteetiksi. Alueilla on mahdollisuus huolehtia siitä, että toiminta hyödyntää paikallisia toimijoita, jolloin myös tämä osa-alue alueilla pysyy elinvoimaisena, Riitta Mäkinen sanoo.

Kansanedustajat katsovat, että ruoantuotannon kustannuskriisin ratkaisuun tarvitaan useita keinoja ja mieluiten ylivaalikautinen ohjelma, johon kaikki eduskuntapuolueet sitoutuvat. Myös ruokavaltuutetun terävää viestiä alan puolesta kaivataan.

– Nyt voisi olla paikka pyöreän pöydän keskustelulle, jossa tälle tilanteelle löytyisi ratkaisu. Suomeen on vuonna 2019 valittu elintarvikemarkkinavaltuutettu, eli niin kutsuttu ruokavaltuutettu. Nyt olisi aika nousta puolustamaan viljelijöitä ja kotimaista ruoantuotantoa. Tarvitaan keskustelua, jotta löydämme keinoja kotimaisen ruoantuotannon säilyttämiseksi.

– Me tarvitsemme kotimaista ruoantuotantoa, ja tuottajat ansaitsevat tulla työllään toimeen, Rantanen ja Mäkinen päättävät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE