Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

SDP:n kansanedustajat: ”Kannanhoidollinen metsästys on tarpeen, jotta susi ja ihminen voivat elää rinnakkain alueilla, joilla susia on paljon”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Kolme vuoden ikäistä nuorta sutta (Canis lupus) ja lauman johtajasusi (vaalea turkki) Kuhmon rajavyöhykkeellä 8. toukokuuta 2020. Pedot on kuvattu piilokojusta haaskaruokintapaikalta.

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut asetuksen, joka sallii suden kannanhoidollisen metsästyksen ensi vuoden alusta alkaen. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa toimivat SDP:n kansanedustajat Raimo Piirainen ja Seppo Eskelinen ovat tyytyväisiä esitykseen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Suden kannanhoidollinen metsästys on tarpeen, sillä ilman sitä konfliktit ihmisten ja susien välillä lisääntyisivät ja samoin salametsästys. Kannanhoidollinen metsästys ei vaaranna suden suojelua mutta on tarpeen, jotta susi ja ihminen voivat elää rinnakkain alueilla, joilla susia on paljon, SDP:n maa- ja metsätalousvaliokunnan vastaava Raimo Piirainen toteaa tiedotteessa.

Kansanedustaja Seppo Eskelinen sanoo, että maa- ja metsätalousministeriön esitys on vastuullinen ja perustuu Luonnonvarakeskus Luken arvioihin.

– Asetus oli tärkeää antaa jo nyt, vaikka Luken työ viitearvon määrittämisessä jatkuu. Asetus hyödyntää samaa toimintamallia, jota Ruotsissa on sovellettu suotuisan suojelutason määrittelyyn. Nyt on tärkeää kerätä kokemuksia tästä talvimetsästyskaudesta ja arvioida sen vaikutuksia sekä paikallistasolla että tutkimustarkoituksiin, Eskelinen sanoo.

Piirainen sanoo, että asetuksessa määritelty 20 suden suurin sallittu saalismäärä ei käytetyn mallin mukaan vaaranna susikannan suotuisaa suojelutasoa.

– Metsästys on muutenkin tarkasti rajattua ja määriteltyä. Metsästyksenjohtajien ja varajohtajien tulee osallistua Suomen riistakeskuksen järjestämään koulutukseen ja enimmäismetsästäjämäärä on 50. Saaliiksi saaduista susista toimitetaan näytteet kannanseurannan tarpeisiin ja ilmoitus saaliista on viipymättä toimitettava poliisille ja alueen Metsähallituksen erätarkastajalle sekä Suomen riistakeskukselle, Piirainen selvittää.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa kerrotaan, että Luken kanta-arvion mukaan Suomessa oli tämän vuoden maaliskuussa 28 susilaumaa.

”Susilaumojen lisäksi maaliskuussa oli 20 reviirin merkannutta susiparia. Kyseessä on Suomen suurin susikanta sataan vuoteen. Suden pennut syntyvät huhti-toukokuussa, joten kanta on loppuvuodesta huomattavasti suurempi kuin maaliskuussa. Luken ennustemallin mukaan Suomessa on tällä hetkellä 90 prosentin todennäköisyydellä 36-51 susilaumaa. Asetuksessa esitetty kiintiö ja sen rajaus neljään laumaan ei heikennä susikannan suotuisan suojelutason säilyttämistä”, ministeriö selvittää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE