Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

SDP:n Koskinen: ”Tätä historiallista tilaisuutta ei ole varaa haaskata”

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) puitteissa sovittiin suurimmasta kansainvälisestä yritysverotuksen uudistuksesta yli sataan vuoteen. Yhteensä 136 maata päätti asettaa suuryrityksille minimiveron ja oikeudenmukaistaa kansainvälisten digijättien verotulojen jakoa maiden välillä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen pitää sopimusta erittäin merkittävänä läpimurtona, ja kiirehtii sopimuksen toimeenpanoa.

– Tätä historiallista tilaisuutta edetä kohti oikeudenmukaisempaa ja toimivampaa kansainvälistä yritysverotusta ei ole varaa haaskata. Suomen on kansallisesti ja Euroopan unionissa toimittava päättäväisesti sopimuksen mahdollisimman nopean toimeenpanon edistämiseksi. Viivästykset saattaisivat vaarantaa erittäin merkittävän saavutuksen, Koskinen toteaa tiedotteessaan.

Sopimus astuu pääosin voimaan jo 2023 ja toimeenpaneva säätely käynnistetään nopeasti, vuoden 2022 aikana. Sopimuksessa toimenpannaan kaksi erillistä uudistuspakettia, pilari I, joka koskee digijättien verotusta ja pilari II, jolla asetetaan minimiverokanta suurille kansainvälisille yrityksille.

Pilari I:n tavoitteena on jakaa maailman suurimpien kansainvälisten digijättien verotulot tasaisemmin eri maiden kesken, niin että suurempi osuus veroista maksetaan myyntimaihin, joissa digijätit toimivat.

Suomen kannalta suurempi suora taloudellinen merkitys on Koskisen mukaan sopimuksen toisella pilarilla, jolla yli 750 miljoonan euron liikevaihdon kansainvälisille yrityksille asetetaan 15 prosentin minimivero.

Koskinen sanoo, että uudistus rajoittaa merkittävästi aggressiivista verosuunnittelua sekä haitallista verokilpailua maiden välillä. Lisäverotuotto Suomelle on arvioitu jopa sadoiksi miljooniksi euroiksi vuodessa,

– Verovälttelyn kitkeminen tasoittaa pelikenttää yritysten välillä ja auttaa turvamaan kansalliset verotulot myös pienemmille maille, Koskinen jatkaa tiedotteessaan.

– Tasaisemmin jakautuva verotus tehostaa myös talouden toimintaa. Tästä hyötyvät lopulta kaikki, normaalisti veronsa maksavat kansalaiset, joiden palvelut voidaan rahoittaa tasapuolisemmalla verotuksella sekä rehelliset yrittäjät, joiden kilpailijat eivät enää hyödy epäreilusta kilpailueduista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE