Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n Malm tyrmää PS:n ajatusmallin: Ansiosidonnaisen porrastaminen olisi tosiasiassa työttömyysturvan leikkaamista

Jukka-Pekka Flander

Perussuomalaisten työmarkkinalinja on jotain aivan muuta kuin puolue antaa ymmärtää, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm arvioi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Puheenjohtajaa Riikka Purraa (ps.) haastateltiin Ykkösaamussa viime lauantaina.

– Riikka Purra yrittää kaunistella perussuomalaisten ajamaa ansiosidonnaisen porrastamista sillä, ettei kokonaisetuusmäärä laskisi. Kyse olisi kuitenkin tosiasiassa työttömyysturvan leikkaamisesta, Malm toteaa tiedotteessa.

Malmin mukaan Purra perustelee puolueensa linjaa kokoomuksen tavoin viittaamalla työllistymistodennäköisyydessä havaittuun nousuun päivärahakauden lopulla, ja tämä tieto pohjautuu Kyyrän, Pesolan ja Verhon tutkimukseen vuodelta 2017.

– Perussuomalaiset ja kokoomus jättävät kuitenkin keskeisen tiedon kertomatta. Tilastoissa havaittu ”työllistymispiikki” koskee nimittäin vain murto-osaa työttömistä, joka Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen vastaa noin 1,3 prosenttia.

MALM HUOMAUTTAA, että valtaosa työnhakijoista on työllistynyt jo työttömyyden alkuvaiheessa, eli kauan ennen etuusjakson päättymistä.

– Ansiosidonnaisen päättyessä työttöminä olevista vain 14 prosenttia työllistyy eli 86 prosenttia jatkaa työttömänä. He puolestaan tarvitsevat työllistymisensä tueksi jotain aivan muuta kuin keppiä.

Hänen mukaansa, jos porrastamiseen lähdettäisiin, joutuisivat uudistuksen maksumiehiksi toisin sanoen kaikkein vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevat.

– Tämä ei olisi reilua tai oikeudenmukaista eteenkään nyt, kun elämiseen uppoaa duunarilla iso osa tuloista.

Malm viittaa myös Valtion taloudelliseen tutkimuskeskukseen, joka on varoittanut ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamisen vaikutuksista nykyisessä laskusuhdanteessa.

– Kokoomus ja perussuomalaiset ajavat nyt molemmat avoimesti heikennyksiä palkansaajan asemaan. Suomalaiset ovat jo nyt huolissaan tulevaisuudesta ja opposition leikkauslinja lisää entisestään tätä epävarmuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE