Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Merinen lainasi Chisua – kuitti myös Keskisarjalle viinapuheista

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Ville Merinen piti SDP:n ryhmäpuheenvuoron eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 21. marraskuuta.

Kansanedustaja Ville Merinen kehotti ministereitä lopettamaan kännykän tuijottamisen SDP:n ryhmäpuheenvuoronsa aluksi nuorten tulevaisuutta käsittelevässä eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Demokraatti

Demokraatti

– Ministereille toivoisin, että ette näpräisi koko tätä aikaa kännykkää, kun ette te voi kuunnella yhtä aikaa. Tämä on tärkeä asia, Merinen aloitti.

– Kuinka moni tässä salissa oikeasti uskoo, että vähentämällä nuorten tuloja, leikkaamalla asumistukea, leikkaamalla kuntoutuksesta, lisäämällä opintolainaa, heikentämällä palveluja ja niin edelleen – meidän nuoret alkavat voida paremmin? Rientävät iloisempina ja terveempinä töihin. Kiitollisena hallitukselle, joka tekee heille vain palveluksen, kun pakottaa nuoren ottamaan itseään niskasta kiinni ja menemään töihin?

– Tuoreiden aamulla julkaistujen lukujen mukaan meillä on 26 600 alle 25-vuotiasta työtöntä työnhakijaa. Tämä on 3000 enemmän kuin vuosi sitten, Merinen jatkoi.

Hän muistutti, että yli 13 000 suomalaisnuorta on jäänyt työelämän ulkopuolelle ja saa työkyvyttömyyseläkettä mielenterveysongelmien takia.

– Eilen Helsingin Sanomissa Suomen Ekonomien pääekonomisti totesi seuraavasti: ”Tilanteen voi pukea numeroiksi niinkin, että jos suomalaisten mielenterveysongelmat putoaisivat puoleen nykyisestä, kustannusten näkökulmasta se ratkaisisi kestävyysvajeen.”

– Kauhulla odotan, mikä on mielenterveyden lasku hallituksen leikkausten jälkeen. Enpä usko, että tätä ratkaistaan ainakaan viinan juonnilla, kuten hallitusrivien suunnasta on esitetty, Merinen sanoi ja viittasi kansanedustaja Teemu Keskisarjan (ps.) haastatteluun Iltalehdessä, jossa Keskisarja totesi viinan juonnin säästäneet hänet opiskeluaikoina mielenterveysongelmilta.

OPISKELIJOIDEN ahdistukseen eivät Merisen mukaan auta myöskään hallituksen kaavailema leikkauksilla “kannustaminen”.

– Monet hallituspuolueista kuuluneet nuorten tilannetta vähättelevät puheet näyttävät kuinka irtaantunut hallitus on nuorten todellisuudesta. Eikä nuorten terapiatakuu ratkaise ongelmaa, kun samalla lisätään mielenterveyttä heikentäviä tekijöitä ja hyvinvointialueille suunnitellaan miljardisäästöä, joka tulee viemään hoitopaikkoja.

Merinen kertoi käyneensä viime vuosina tuhansia keskusteluja nuorten kanssa.

– Heistä yhdeksän kymmenestä on erittäin huolissaan, jopa peloissaan tulevaisuuden suhteen. Hallituksen politiikka vain lisää näitä huolia.

Hän päätti ryhmäpuheenvuoronsa lainaukseen parhaillaan sosiaalisessa mediassa kiertävästä Chisun Baden baden kappaleesta:

”Hallitus mietti pitkään, miten tääkin kriisi ratkaistaan. Kunnes joku muisti miten alkoholivero poistetaan.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE