Politiikka

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi Putinin vierailua – ”Suomi oikeastaan teki tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää hyvänä, että presidentti Sauli Niinistö otti Venäjän presidentti Vladimir Putinin Savonlinnan vierailun yhteydessä esiin globaalit ilmastokysymykset. Hän näkee Niinistön tulleen tältä osin demarien linjoille.

Niinistö kertoi tehneensä Putinille tarjouksen mustan hiilen torjumisesta Arktisella alueella. Putin puolestaan kutsui ehdotusta kiinnostavaksi.

– Tämän vierailun yhteydessä arktinen ulottuvuus nousi selkeästi esille. Suomi oikeastaan teki tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Se on erittäin tärkeä avaus, Rinne sanoo maanantaina Demokraatille.

Rinne nostaa myönteisenä asiana pöytään myös Suomenlahden pohjukan vedenpuhdistukseen liittyvät asiat, jotka olivat vierailun aikana esillä.

– Se mitä sosialidemokraattiset presidenttiehdokkaat ja puoluehallitus ovat asettaneet tavoitteeksi, lähti toteutumaan hyvin Niinistön toimesta. Ympäristöasioista ja ilmanstonmuutoksesta puhuminen on tärkeätä. Nyt se johtaa todennäköisesti konkreettisiin toimenpiteisiin.

Rinne sanoo myös Putinin vierailusta, että suomalaisilla on harhakuva, jossa kaikkia asioita esiin nostamalla päästään näissä kaikissa eteenpäin.

– Suomi on kapeassa raossa lännen ja idän välissä tästä näkökulmasta. Näiden (ympäristöasioiden) edistämisellä on globaalia merkitystä, SDP:n puheenjohtaja sanoo.

Minusta tämä osoitti, että meillä on kohtuullisen toimivat naapurisuhteet.

Rinne korostaa, että Suomen kanta muun muassa Venäjän toimiin Ukrainassa tuli selväksi vierailun aikana.

– Se ei estänyt globaalisti tärkeiden asioiden viemistä eteenpäin Venäjän kansainvälisen oikeuden vastaisesta menettelystä huolimatta. Minusta tilaisuus osattiin käyttää hyvin. Se on juuri sitä sosialidemokraattista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, jota me haluamme edistää asettamalla oman ehdokkaan, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan Putinin vierailu osoitti sen, että Suomi ja Venäjä ovat joistakin asioista paljonkin eri mieltä, mutta siitä huolimatta isoistakin asioista voidaan puhua sillä tavalla, että niissä voidaan edetä.

– Minusta tämä osoitti, että meillä on kohtuullisen toimivat naapurisuhteet.

Rinne pitää Suomen suhtautumista Itämeren ympäristön tilanteeseen järkevämpänä kuin mitä Baltian maista on viime aikoina kuulunut.

– Suomi on selkeästi Euroopan unionin linjoilla liittyen Ukrainan ja Krimin tilanteeseen ja kuitenkin näkee järkevänä pitää yllä toimivia yhteistyösuhteita. Se on toimivien naapurisuhteiden lähtökohta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat