Politiikka

SDP:n Taavitsainen: ”Lasten ja nuorten psykiatrisista palveluista on huutava pula”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen on on tehnyt kirjallisen kysymyksen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.) lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden saatavuudesta.

Taavitsaisen mukaan useissa kaupungeissa lasten ja nuorten psykiatrisista palveluista on huutava pula.

– Usein myös rajapinta lastenpsykiatrian ja lastensuojelun välillä on hämärä. Jos lapsi on lastensuojelun palveluiden piirissä, hänen kohtalokseen voi koitua se, että häntä pompotellaan ja häneltä evätään tarvitsemansa lastenpsykiatrinen hoito, sanoo Taavitsainen.

Huolestuneet psykiatrit ovat sanoneet, että ihmiset tulevat heidän hoitoonsa aivan liian huonossa kunnossa.

SDP:n kansanedustaja haluaa kuulla, mitä ministeri aikoo tehdä lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluiden saatavuuden parantamiseksi sekä psykiatrian ja lastensuojelun paremman yhteistyön aikaansaamiseksi.

– Riittävän ajoissa saatavalla avulla voitaisiin välttyä huostaanotoilta esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsen elämäntilanne heikkenee kohti huostaanottoa, ja psykiatrian osaamisesta olisi hyötyä lapsen ja hänen perheensä auttamiseksi. Varhainen apu säästäisi pitkässä juoksussa yhteiskunnan rahoja ja inhimillisiä kärsimyksiä, joita huostaanotosta ja kriiseistä aina seuraa.

Taavitsainen muistuttaa, että Suomessa mielenterveyshäiriöiden vuoksi myönnetyt nuorten aikuisten työkyvyttömyyseläkkeet ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Päivittäin jopa 5-8 nuorta aikuista työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyden häiriön vuoksi.

– Nuoret eivät ole työkyvyttömyyseläkkeellä kevyin perustein. Ongelmien taustalla ovat usein vaikeat lapsuuden elinolosuhteet sekä pitkä sairaushistoria.

Taavitsainen viittaa Työterveyslaitoksen tutkimuksiin, jotka osoittavat, että mielenterveyden häiriöt alkavat yleensä muita työkyvyttömyyttä aiheuttavia sairauksia varhemmin. Puolet tutkituista oli oireillut jo kouluiässä. Lapsuudenaikaisina kuormittavia tekijöitä olivat muun muassa koulukiusaaminen, vanhempien avioero ja vanhempien ongelmallinen alkoholinkäyttö.

– Huolestuneet psykiatrit ovat sanoneet, että ihmiset tulevat heidän hoitoonsa aivan liian huonossa kunnossa. Jos he voisivat antaa apua aikaisemmin, olisi heillä paremmat mahdollisuudet auttaa ja kuntouttaa.

Taavitsainen kysyy, mitä toimia ministeri Rehula aikoo tehdä, jotta ennaltaehkäistään nuorten aikuisten joutuminen työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyshäiriöiden vuoksi ja miten ministeri aikoo vahvistaa lapsiperheiden varhaista auttamista sekä heidän tarpeidensa ja ongelmiensa tunnistamista ja matalan kynnyksen avunsaantia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat