Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n Tuppurainen lataa kovan kysymyksen: ”Onko rasismi jo hallituspuolueessa tehtävää politiikkaa?”

Kari Hulkko
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen lataa kovilla perussuomalaisten rasismia vastaan.

SDP:n oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen lataa kovilla perussuomalaisia, Timo Soinia sekä Sebastian Tynkkystä vastaan. Tuppurainen kysyy, onko hallituspuolueella rasismi tullut jo osaksi politiikkaa.

Juhani Aro

Aiheen kysymykseen Tuppurainen sai Tynkkysen eilisestä Facebook-kirjoituksesta, jossa perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja vaati muslimeja ja islaminuskoisia heitettäväksi pois maasta.

Tuppurainen julkaisi kirjoituksen ensin Facebookin suljetussa sosialidemokratia Suomessa-ryhmässä ja antoi asiasta myöhemmin tiedotteen.

– Vihapuheet ovat jo äärimmäisiä. Perussuomalaisten oululaispoliitikko Sebastian Tynkkynen vaatii facebook-kirjoituksessaan islamin kitkemistä Suomesta. Kirjoitus menee lajissaan toistaiseksi pisimmälle, sillä siinä esitetään jo maassa olevien muslimien poistamista ”massiivisilla siirroilla” sekä leimataan tietty uskontokunta terroristeiksi – selvin sanoin, vähääkään sievistelemättä, Tuppurainen kirjoittaa.

Tuppurainen haluaa ottaa kirjoituksen vakavasti kahdesta syystä.

– Ensinnäkään kirjoittaja ei ole mikä tahansa Tynkkynen, vaan perussuomalaisten – hallituspuolueen – nuorisojärjestön puheenjohtaja. Toisekseen, emopuolue perussuomalaiset ei ole vaiennut julkaisua, vaan päinvastoin jakoi tekstin viralliselta facebook-tililtään saatteella Tynkkysellä ”on asiaa”.

Tynkkysen tekstin arveluttavuutta voi testata vaikkapa korvaamalla sanat ’islam’ ja ’muslimi’ sanalla ’juutalaiset’.

 

-Tynkkysen ulostulo on joko poliittista opportunismia tai osa hänen maailmankatsomustaan. Molemmissa tapauksissa asia on vakava. Jos kyse on opportunismista, kasvavalla maahanmuuttokriittisyydellä ratsastamisesta, Tynkkynen leikittelee vakavilla asioilla. Kiihotus kansanryhmää kohtaan on rikoslaissa määritetty rangaistavaksi, Tuppurainen huomauttaa.

-Mikäli taas kyse on maailmankatsomuksesta, on Suomessa syytä perusteelliseen itsetutkiskeluun. Rasismi ei ole enää yhteiskunnallinen reunailmiö, kummajainen, vaan hallituspuolueen piirissä tehtävää politiikkaa. Tynkkysen tekstin arveluttavuutta voi testata vaikkapa korvaamalla sanat ’islam’ ja ’muslimi’ sanalla ’juutalaiset’. (Kun Tynkkynen vaatii palautusautomaattia toimimaan ”täyttä häkää”, kyseessä on kai sentään lipsahdus.) Mitään muuta ei tarvitse muuttaa, ja teksti näyttää hätkähdyttävästi samalta kuin natsisaksan antisemitistiset suunnitelmat. Ne suunnitelmat pantiin täytäntöön Euroopan historian hirvittävimmällä rikoksella, Tuppurainen kirjoittaa.

-Terrorismia pitää torjua lujin ottein. Sen kasvualustana oleva radikalismi on kitkettävä, olipa kyseessä uskonnon vääristely tai rasismi. Pohjoismaiden pahin terroriteko Norjassa oli rasistisen äärimmäisyysihmisen tekemä. Pelkkä vuoropuhelu ei riitä, vaan tarvitaan valvontaa, ennaltaehkäisyä ja rikollisten rankaisemista.

-On korkea aika, että perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini tekee selväksi miten puolue suhtautuu puolueessaan toistuvasti esiintyvään rasismiin, joka käy kerta kerran jälkeen kovemmilla kierroksilla. Soini ei pääse tästä ympäri toteamalla nuorten olevan luonnostaan radikaaleja. Puolue otti Tynkkysen puheet sosiaalisessa mediassa omikseen. Myöskään pääministeri Sipilä ei voi sallia tällaista. Jään odottamaan, että nämä päättäjät ottavat vastuun, Tuppurainen lausuu.

-Sosialidemokratia on ainoa todellinen kansainvälinen vastavoima rasismin ja kansallissosialismin nousulle, hän katsoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE