Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaryhmä: Sote- ja maakuntalainsäädäntö valmisteltava uudelleen

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaryhmä, kansanedustajat Tarja Filatov, Ilmari Nurminen ja Merja Mäkisalo-Ropponen jättivät tänään eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.
SDP:n kansanedustajien mielestä sote-, maakunta- ja valinnanvapauslainsäädäntö tulee hylätä ja valmistella uudelleen. Edustajat vaativat, että työelämän lainsäädäntöpaketti on laadittava täysin erillään.

– Uudelleen on valmisteltava siten, että sote-palveluissa palvelut kootaan yhteen, kuten lakiesityksessä on esitetty, mutta että maakunnille siirtyy järjestämisvastuu eikä maakunnilta eikä kunnilta estetä palvelujen tuottamismahdollisuutta, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Filatov.

– Lisäksi uudistuksessa tulee irrottaa muiden palvelujen siirtäminen maakunnille. Työ-ja elinkeinoministeriön lakikokonaisuus tulee tehdä erillisenä kokonaisuutena, siten, että kuntavetoiset TYP-palvelut säilyvät ja kunnille tulee suurempi autonominen vastuu nuorten ja pitkäaikaistyöttömien palveluista, Filatov vaatii.

Ilmari Nurminen toteaa, että myös lakiesitysten kunnollinen käsittely on ollut mahdotonta, koska raamilakina toimivan Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi on vasta saapunut ja sisältöä määrittävä työvoimapalvelulaki puuttuu.

– Lisäksi työmarkkinatuen kuntaosuuksia koskeva rahoituslaki puuttuu, Nurminen perustelee aikapaineessa annettua kielteistä kantaa.

– Puhdasta tilaaja-tuottaja mallia ei tule ottaa käyttöön. Tätä järjestäjän ja tuottajan erottamista on kokeiltu useissa kunnissa, mutta kunnat ovat luopuneet puhtaasta tilaaja-tuottajamallista, koska se on osoittautunut byrokraattiseksi ja kalliiksi. Eikä siitä ole hyötyä kaikkein vaikeimmassa työmarkkina-asemassa oleville, Nurminen jatkaa.

Mäkisalo-Ropposen mukaan aikaisemmin tehtyjen kuntaliitosten esimerkit osoittavat, että palkkaharmonisointi lisää kustannuksia. Palkkamenot vastaavat noin puolta sosiaali- ja terveydenhuollon menoista.

– Asiantuntijat ovat arvioineet, että tämän uudistuksen kohdalla palkkojen yhteensovittamisen kustannukset nousevat satoihin miljooniin ja ne tulisi huomioida jo toimeenpanon suunnittelussa, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

– Valtiovarainministeriön arvio palkkaharmonisaation kustannuksista sekä Työtuomioistuimen tuore ratkaisu tarkoittavat, että palkkaharmonisaatio on tehtävä korkeimman palkan tasolle: tällöin on 700 miljoonaa alaraja palkkaharmonisaation kustannuksille, perustelee Mäkisalo-Ropponen.

Erityistä huolta valiokuntaryhmä kantaa TYP-konseptin alasajosta, jossa kunnat ovat jäämässä sivuosaan. Lisäksi kolmannen sektorin toimintaedellytykset, välityömarkkinat ja palkkatuettutyö ovat SDP:n edustajien mukaan vaakalaudalla hallituksen esityksissä.

Eriävään mielipiteeseen yhtyi valiokunnan jäsen Heli Järvinen vihreistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE