Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Se on vähän sama kuin minä yksin kommentoisin lääkäreiden leikkaussalitoimintaa” – Kanervan mukaan Venäjän kutsumat vaalitarkkailijat ovat epäpäteviä

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) arvostelee Venäjän kutsumia vaalitarkkailijoita.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin noin 500 vaalitarkkailijaa eivät tee työtään Venäjällä yksin tänään järjestettävissä presidentinvaaleissa. Kansanedustaja, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo STT:lle Moskovasta, että vaalipaikoilla on myös noin 300 Venäjän kutsumina ja kustantamina paikalle tullutta “vaalitarkkailijaa”.

– Tämä on todella häiritsevä seikka. Toiminta ei ole mitenkään asianmukaista, Kanerva kommentoi.

Kanerva johtaa Etyjin Venäjän presidentinvaalien tarkkailuoperaation neuvonantajaryhmää. Hänen mukaansa Venäjän omilla tarkkailijoilla ei ole taustaa tehdä tarkkailua, kun taas Etyjin työ perustuu Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) toimintaan.

– Venäjän valtiojohtoinen media kysyy sitten näiltä yksittäisiltä ihmisiltä kommentteja vaaleista. Se on vähän sama kuin minä yksin kommentoisin lääkäreiden leikkaussalitoimintaa, eipä minulla kovin paljon olisi sanottavaa.

Sapiskaa on tiedossa myös Ukrainalle, jossa venäläisiä ei ole päästetty äänestämään Krimin tilanteen vuoksi. Kanerva sanoo, että Ukraina ei tule esille Etyjin huomisessa raportissa, koska ryhmän mandaatti on valvoa vaalien toimeenpanoa Venäjällä. Sen sijaan puheenvuoroissa asiaan tullaan ottamaan kantaa heti alusta pitäen.

– Kansainvälinen poliittinen tilanne ei voi estää vaalien toimeenpanoa jossakin maassa. On ihan selvä, että tätä asiaa ei voi jättää huomiotta.

“Tärkeintä on dialogi” 

Kanervan mukaan Venäjä on näissä vaaleissa ottanut huomioon Etyjin aiemmin tekemiä suosituksia esimerkiksi äänestäjien rekisteröinnin osalta. Äänioikeus on kaikilla, joille se kuuluu, ja äänioikeutta saa käyttää vain yhden kerran.

Suomalaisittain tämä ei kuulosta edistysaskeleelta vaan itsestään selvältä. Kanerva muistuttaa, että Venäjän poliittinen järjestelmä on historiansa ja kulttuurinsa tuote, jossa poliittiset oikeudet, ilmaisunvapaus ja kansalaisjärjestöjen rooli koetaan eri tavalla kuin lännessä.

– Aiemmat havainnot puhuvat sen puolesta, että sitä, mitä meillä pidetään yhtä luonnollisena kuin hengittämistä, ei nähdä täällä samalla tavalla.

Kansainvälisen median mukaan julkisen puolen työntekijöitä on painostettu äänestämään. Lisäksi ehdokasasettelun osalta on edelleen epäselvyyksiä siitä, millä perusteilla ehdokkaita estetään osallistumasta vaaleihin. Myös näissä vaaleissa useita ehdokkaita blokattiin, tunnetuimpana oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

Puhtaita papereita Venäjä ei siis ole saamassa. Kanerva korostaa kuitenkin, että tärkeintä lopputuloksessa on se, että dialogi ja vuorovaikutus jatkuvat.

– Ei ole varaa jättää asiaa siihen, että todetaan, ettei järjestelmä ole kunnossa. Päinvastoin täytyy pyrkiä etenemään siten, että vaalit ovat perustaltaan asianmukaisessa kunnossa.

Etyjin ensimmäinen raportti annetaan maanantaina iltapäivällä. Työ jatkuu kuitenkin vielä pitkään vaalien jälkeen.

– Lopulliset havainnot ja suositukset annetaan Venäjälle, lähinnä ulkoministeriön johdolle. He ottavat ne lukuun kuten ottavat.

STT–ANNE SALOMÄKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE