Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

5.12.2024 06:22 ・ Päivitetty: 5.12.2024 06:22

Sekasorto Etelä-Koreassa jatkuu – poliisi tutkii presidentin toimia, puolustusministeri erosi

AFP / LEHTIKUVA / ANTHONY WALLACE

Etelä-Korean sisäpoliittinen sekasorto ei ota laantuakseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maan kansallisen poliisiviraston päällikkö kertoi torstaina, että poliisi on alkanut tutkia presidentti Yoon Suk-yeolia epäiltynä kapinaan noususta.

Epäily liittyy Yoonin aiemmin tällä viikolla tekemään poikkeustilajulistukseen, joka syöksi maan sekasortoon. Poikkeustila ehti olla voimassa vain tunteja ennen kuin maan parlamentti perui sen.

Aiemmin torstaina presidentin kanslia ilmoitti maan puolustusministeri Kim Yong-hyunin eronneen niin ikään presidentin poikkeustilajulistuksen vuoksi.

Yoonin toimiston mukaan uudeksi ministeriehdokkaaksi on nimitetty Saudi-Arabian-suurlähettiläs Choi Byung-hyuk.

OPPOSITIOPUOLUEET esittivät Yoonin asettamista virkasyytteeseen poikkeustilajulistuksen jälkeen. Uutistoimisto Yonhapin mukaan maan parlamentti äänestää asiasta paikallista aikaa lauantai-iltana.

Äänestysajankohdan tultua julki presidentin toimisto ilmoitti, ettei presidentti anna torstaina julkisia lausuntoja.

Maan hallitsevan puolueen johtaja Han Dong-hoon sanoi, että puolue yrittää estää esityksen läpimenon.

-  Ponnistelemme estääksemme esityksen etenemisen, Han sanoi puolueen jäsenille kokouksessa.

Myös puolueen parlamenttiryhmän johtaja Choo Kyung-ho vannoi, että kaikki puolueen lainsäätäjät pitävät yhtä kukistaakseen opposition esityksen.

-  Kaikki puolueen 108 lainsäätäjää pysyvät yhtenäisinä vastustaakseen presidentin virkasyytettä.

Oppositio tarvitsee kahdeksan hallitsevan puolueen lainsäätäjää äänestämään heidän kanssaan, jotta virkasyyte-esitys hyväksyttäisiin.

Han kertoi toimittajille torstaina pyytäneensä presidentti Yoonia eroamaan puolueesta. Hän lisäsi, ettei hänen puolueensa yritä puolustaa ”presidentin perustuslain vastaista poikkeustilalakia”.

PRESIDENTIN poikkeustilajulistus televisiossa sai aikaan ryntäyksen parlamenttitalolle Soulissa. Paikalle saapui mielenosoittajia, jotka onnistuivat estämään erikoisjoukkojen sotilaita pääsemästä sisään taloon.

Silminnäkijöiden mukaan poliisit yrittivät estää kansanedustajia pääsemästä parlamenttitalolle, mutta parlamenttiin saatiin yleisradioyhtiö BBC:n mukaan 190 kansanedustajaa, jotka kaikki kannattivat äänestyksessä poikkeustilan kumoamista.

Julistus oli seurausta hallituksen ja opposition äärimmilleen kärjistyneistä väleistä maan budjetin käsittelyn yhteydessä. Lisäksi presidentti on syyttänyt oppositiota vehkeilystä Pohjois-Korean kanssa, mutta ei ole esittänyt tästä todisteita.

Yoon nousi Etelä-Korean johtoon toissa vuonna äärimmäisen tiukkojen vaalien jälkeen. Hän on ollut hyvin epäsuosittu, eikä suosio ole parantunut hänen vaimoaan koskevien skandaalien myötä. Presidentin vaimoa on syytelty muun muassa lahjusten ottamisesta ja laittomasta osakekeinottelusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU