Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Seksuaalirikoksia koskevaa lakia esitetään muutettavaksi – oikeusministeri Henriksson: “Ei on aina oltava ei”

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta valmistellut oikeusministeriön työryhmä luovutti tänään mietintönsä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.). Henrikssonin mukaan työryhmän esitys parantaisi olennaisesti rikosten uhrien asemaa.

Työryhmän mietinnön esitykset koskevat rikoslain lukua 20, jossa rangaistavien tekojen tunnusmerkit muuttuisivat ja tekojen ala laajenisi jossain määrin.

Mietinnössä esitetään raiskauksen määritelmän muuttamista niin, että mukaan otetaan vapaaehtoisuuden puutteeseen perustuva säädös. Raiskauksen keskeiseksi tunnusmerkiksi tulisi sukupuoliyhteys henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Mietinnössä määritellään myös tilanteet, jossa ihmisellä ei ole mahdollisuutta ilmaista tahtoaan. Myös äkillisten tilanteiden hyväksikäyttö määritellään rangaistavaksi.

Henrikssonin mukaan vapaaehtoisuuden puutteeseen perustuva säädös nojautuu vankkoihin perusteisiin ja vastaa moniin nykyisen lainsäädännön ongelmiin.

– Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu jokaiselle. Tästä ei voi tinkiä senttiäkään. Ei on aina oltava ei, Henriksson sanoi.

“Me too on osaltaan vaikuttanut asenteisiin.”

Työryhmän mietinnössä on huomioitu erityisesti myös teknologinen kehitys kuten älypuhelimet ja internet.  Seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen olisi muun muassa tulossa rangaistavaksi seksuaalirikoksena. Seksuaalinen ahdistelu ei mietinnön mukaan enää edellyttäisi koskettamista, vaan se voisi tapahtua esimerkiksi web-kameran kautta.

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset erotettaisiin mietinnössä omaksi kokonaisuudekseen. Lakiin ehdotetaan muun muassa nuoren alle 12-vuotiaan lapsen ehdotonta ikärajaa.

Alle 12-vuotiaisiin kohdistuvat seksuaalirikokset olisivat poikkeuksetta ankarasti rangaistavia ilman, että lapsen vapaaehtoisuutta arvioidaan. Henrikssonin mukaan muutos helpottaisi lapsen taakkaa rikosprosessissa.

Henrikssonin mukaan julkinen keskustelu seksuaalirikosten ympärillä on vauhdittanut seksuaalirikossäännösten uudistamista.

– Me too on osaltaan vaikuttanut asenteisiin. Se on nostanut näitä kysymyksiä pinnalle eri tavoin kuin aikaisemmin. Sen kautta monet naiset ja tytöt ovat uskaltaneet kertoa omista kammottavista kokemuksistaan. Se on ollut hyvä asia, Henriksson sanoi.

Mietintö lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle, joka kestää syyskuulle. Jatkovalmistelu oikeusministeriössä etenee kierroksen jälkeen niin, että hallituksen on määrä antaa esitys eduskunnalle keväällä 2021.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE