Kotimaa
13.3.2025 07:57 ・ Päivitetty: 13.3.2025 07:57
Selvityksen mukaan lihan käytön puolittaminen toisi suurille kaupungeille miljoonaluokan säästöjä
Kuntien julkisissa ruokailuissa käyttämän lihan puolittaminen toisi kaikille Suomen kunnille ja kaupungeille säästöjä, väittää tänään julkaistu Kasvisruoka kannattaa 2025 -selvitys, josta tiedottaa Greenpeace.
Ruoka-alan kestävyyssiirtymään ja julkisiin ruokapalveluihin erikoistuneen Ruokailon tekemän selvityksen mukaan esimerkiksi Suomen viisi suurinta kaupunkia voisivat kukin saavuttaa jopa yli miljoonan euron säästöt korvaamalla puolet lihasta kotimaisella kasviproteiinilla, tiedotteessa todetaan.
Kasvisruoka kannattaa -selvityksen mukaan lihan vähentäminen toisi taloushyötyjä etenkin kuntataloutensa kanssa kamppaileville pienemmille ja keskikokoisille kunnille. Esimerkiksi kuntataloutensa ongelmien kanssa mediassa esillä ollut Nurmijärven kunta Uudellamaalla säästäisi vuodessa yli 271 000 euroa. Summa vastaa noin neljän luokanopettajan vuosipalkkaa sivukuluineen.
Selvityksen laskelmat perustuvat kuntien väestörakennedataan, julkisissa hankinnoissa käytetyn lihan sekä kasviproteiinien tukkuhintoihin ja kuntien julkisista ruokailuista saatavilla oleviin ruokalistojen keskiarvoihin.
Selvityksen tilasi ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöjen Puolet parempaa -kampanja, joka kannustaa kuntapäättäjiä ja kuntavaaliehdokkaita vähentämään puolet julkisten ruokailujen eläinperäisistä tuotteista vuoteen 2030 mennessä ja korvaamaan ne kasviproteiinilla ja kotimaisilla vihanneksilla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.