Politiikka
16.4.2025 07:22 ・ Päivitetty: 16.4.2025 08:35
Selvitys: Väkevistä linjattava samassa yhteydessä vahvempien viinien kanssa
Hallituksen haluama selvitys 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin sallimisesta ruokakaupoissa on valmistunut. Selvitys sisältää kolme vaihtoehtoista mallia laajentaa viinien myyntiä Alkon monopolin ulkopuolelle.
Vaihtoehtoja ovat viinien myynnin salliminen päivittäistavarakaupoissa, myynnin salliminen ravintoloista ulos anniskeluluvan yhteydessä tai viinien erikoisliikkeiden perustamisen salliminen.
Mallit olisi mahdollista toteuttaa itsenäisinä uudistuksina tai niistä voisi toteuttaa useamman samaan aikaan, selvityksessä todetaan.
Viinien vähittäismyynnin vapauttaminen voitaisiin toteuttaa aluksi selvityksen mukaan periaatteessa myös määräaikaisena. Nykyisessä alkoholilaissa on jo mahdollisuus lupien myöntämiseen enintään vuoden määräajaksi.
SELVITYKSEN mukaan Alkon monopolin oikeudelliset ja taloudelliset perusteet pitäisi arvioida uudelleen, jos viinien myyntiä laajennetaan ja monopoli kaventuisi vain väkevien alkoholijuomien myyntiin. Myös koko vähittäismyynnin lupajärjestelmää olisi tarkoituksenmukaista tarkastella uudelleen.
- Viinien vähittäismyynnin vapauttaminen monopolin piiristä on perusluonteeltaan poliittinen kysymys. Ratkaisun on kuitenkin oltava EU-oikeuden mukainen ja täytettävä perustuslain vaatimukset, johtopäätöksissä todetaan.
Selvitys on yli satasivuinen. Se perustuu hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan hallituksen puoliväliriiheen mennessä tehdään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) yhteistyössä riippumaton selvitys vahvempien viinien myynnin vapauttamisesta. Ministeriöt asettivat selvityshenkilöksi juristi Antti Neimalan.
Puoliväliriihi on heti pääsiäisen jälkeen. Hallitusohjelmaan on kirjattu myös, että hallitus ei muuta Alkon kansanterveydellistä tehtävää ja asemaa.
NEIMALAN selvityksessä on arvioitu erilaisten toteuttamisvaihtoehtojen vaikutuksia muun muassa kansanterveyteen, elinkeinovapauteen, Alkon toimintaan ja julkiseen talouteen.
Selvityksessä tuodaan esille, että alkoholin aiheuttamat kustannukset ja haittavaikutukset yhteiskunnalle ovat merkittävät. Viinien myynnin laajentaminen voisi lisätä alkoholin kulutusta ja alkoholihaittoja, mutta toisaalta se voisi selvityksen mukaan edistää elinkeinovapautta, kilpailua ja kuluttajan vapautta.
Selvityksessä viitataan Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) aiempaan arvioon, että viinien myynnin vapauttaminen heikentäisi merkittävästi Alkon kannattavuutta. Viraston omaan selvitykseen perustuvan arvion mukaan vahvojen viinien myynnin vapauttamisesta päivittäistavarakauppoihin ei voi päättää ilman, että samalla päätetään väkevien juomien myynnin jatkosta ja Alkon tulevaisuudesta.
NEIMALAN selvityksen mukaan lähtökohdat viinien myynnin vapauttamiseksi ovat sikäli hyvät, että päivittäistavarakauppa ja anniskeluravintolat ovat harjoittaneet vastuullista alkoholin myyntiä kuluttajille jo vuosikymmeniä.
Selvityksessä tuodaan esiin myös se, että Suomi ja Ruotsi ovat ainoat EU-maat, jotka ylläpitävät valtiollisia alkoholijuomien vähittäismyyntimonopoleja. Sen mukaan viinien vähittäismyynnin laajentamisen puolesta puhuvat kuluttajien valinnanmahdollisuuksien parantuminen ja kuluttajahintojen laskeminen, elinkeinovapauden laajentuminen, kilpailun lisääntyminen ja sisämarkkinoiden toiminnan tehostuminen.
Selvityksessä viitataan Kilpailu- ja kuluttajaviraston arvioon, jossa todetaan kuluttajien hyötyvän viinien vähittäismyynnin vapauttamisesta muun muassa halvempina hintoina, yhden luukun ostamisen hyötyinä, lyhyempinä etäisyyksinä myyntipaikkoihin ja mahdollisuutena valita itselleen parhaiten sopiva tuote.
Sanna Nikula/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.