Nyheter

Seniorer och minnet

Privat
Susanna Öster.
Privat
Susanna Öster.
Privat
Susanna Öster.

Många av mötesdeltagarna som fick ta del minneskoordinator Susanna Östers fina föreläsning nickade och log igenkännande då hon vid Karis Svenska Pensionstagares möte beskrev olika situationer som vi seniorer ofta befinner oss i. Rubriken var ”Behöver jag oroa mig för mitt minne?”

 

Lyckligtvis är de flesta tillfällen helt normala och beroende på att vi koncentrerar oss på för många olika saker tillika och alla gör vi små ”minnestabbar”. Till ett normalt minne hör glömska och är en hjälpreda som sätter sakerna i viktighetsordning.

 

Om minnesproblemen ökar klart från tidigare och det försvårar vardagen, du glömmer hur saker används, t.ex. att förstå klockan är det skäl att söka sig till minnesskötaren. Det är inte alltid fråga om en minnessjukdom när minnet försämras, men det är viktigt att klargöra orsaken så att man kan sköta den.

 

Viktigt att ge hjärnan passligt med utmaningar, lära sig nya saker, lösa korsord och dylikt. Försök komma ihåg vad du skall handla i affären utan att se på listan (som du har med dig). Kalendrar och minneslappar i övrigt är bra att använda. Motion och kost i lämpligt förhållande och 3-5 koppar kaffe per dag är nyttigt.

 

Försök glömma onödig stress och gör saker du tycker om och sov tillräckligt!

 

Hela PowerPoint-presentationen finns på föreningens hemsida på direktadressen https://karissvenskapensionstagare.elakkeensaajat.fi/handelser/

 

Text: Erik Ekman

 

 

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast