Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

26.9.2019 07:01 ・ Päivitetty: 26.9.2019 07:08

Seppo Kääriäinen kyseenalaistaa kirjassaan eduskuntavaalit pääministerivaalina: ”Vähättelemättä tippaakaan puolueiden puheenjohtajien asemaa joutuu kysymään”

Seppo Kääriäinen on vaikuttanut politiikassa kansanedustajana, kauppa- ja teollisuusministerinä sekä puolustusministerinä.

Nykypolitiikkaa kommentoiva konkaripoliitikko Seppo Kääriäisen kirja Aidan toisella puolen (Teos) on ilmestynyt tänään.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kääriäinen kyseenalaistaa tai puntaroi kirjasssaan sitä, miksi suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee pääministeri. Eduskuntavaaleista on muodostunut tämän takia 1980-luvulta lähtien myös pääministerivaalit.

– Vähättelemättä tippaakaan puolueiden puheenjohtajien asemaa joutuu kysymään, voisiko vakiintuneesta periaatteesta ”puheenjohtajasta pääministeriksi” tilanteen niin vaatiessa poiketa. Poliittista kulttuuria voisi ravistella uudenlaisella johtoajatuksella. Pitkälle henkilöityneessä ja medialisoituneessa politiikassa se voi tosin olla mahdotonta, Kääriäinen kirjoittaa.

Hän jatkaa, että puheenjohtajan ja puolueen välillä on yhtäläisyysmerkit. Kääriäinen muistuttaa, että ”onhan se kaksoisrooli, kaksoishatutus, myös kuluttavaa, jopa epäinhimillistä työtaakan takia”.

– Vuosien 1991–1995 pääministeri Esko Aho kertoo kirjassaan Pääministeri SDP:n puheenjohtajan ja Suomen pitkäaikaisimman pääministerin Kalevi Sorsan muistelleen, että hän piti tuskallisimpana puoluejohtajuuden ja pääministeriyden yhdistelmää. Sorsan mielestä se oli ”miehentappohommaa”. Sivusta mutta melko läheltä Esko Ahoa, Matti Vanhasta ja Juha Sipilää seuranneena voin todeta, että Sorsan kuvaus osuu.

Sivistyspääministeri?

Kääriäinen toteaa, että jokaisessa merkittävässä puolueessa on puoluejohdon ulkopuolella naisia ja miehiä, jotka ovat ainakin lähtökohtaisesti päteviä pääministerin tehtäviin.

– Totta kai riskinä on ristiriitaisia kilpailuasetelmia puoluejohdon ja pääministerin välillä. Mutta onhan niitä ristiriitoja muistakin syistä.

– Senkin pitäisi olla mahdollista, että pääministeriksi valitaan toiseksi tai kolmanneksi suurimman puolueen edustaja, ei siis välttämättä suurimman puheenjohtaja. Vaalien perusteella voi syntyä sellaisia lukkoja, joiden aukaisemiseen tarvitaan ennakkoluulotonta yhteistyöajattelua.

Kääriäinen kysyy myös, tekisikö terää valita joskus sopivassa tilanteessa pääministeri sivistyksen kentältä, suomalaisen koulun, yliopiston, tieteen tai kulttuurin puolelta.

– Pääministeri Juha Sipilä oli yritysjohtaja. Hänen seuraajansa Antti Rinne oli ammattiyhdistysjohtaja. He ovat tulleet Suomen tärkeimpään poliittiseen johtotehtävään yhteiskuntamme vanhan ja osittain vanhentuneen jakolinjan vastakkaisilta puolilta. Olisiko mahdollista nostaa tasavallan johtoon nainen tai mies sivistyksen, kulttuurin tai koulun kentältä?

– Ideani voi toteuttaa niinkin, että sivistys- ja kouluasioihin poliittisella uralla keskittynyt poliitikko nostettaisiin johtopaikalle. En väitä, että Suomessa ei ole tähän saakka ollut sivistyksen merkityksen oivaltavia ja tunnustavia poliitikkoja tai pääministereitä. Onhan meillä eri puolueissa pitkähkö liuta sivistyneitä poliitikkoja. Olisihan siinä hohtoa todeta, että Suomea johtaa leimallisesti sivistyspääministeri.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU