Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Seuraamme tätä hyvin, hyvin tarkasti” – CNN: Yhdysvallat havainnut Iranin liikuttelevan lennokkeja ja ohjuksia

AFP / LEHTIKUVA / ATTA KENARE
Kuva hautajaisista Iranin Teheranissa.

Yhdysvallat on havainnut Iranin liikuttelevan muun muassa lennokkeja ja risteilyohjuksia rajojensa sisällä, mikä viittaa maan mahdollisesti valmistautuvan Israelin vastaisiin iskuihin, uutiskanava CNN kertoo lähteisiinsä pohjaten.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Uutiskanavan lähteiden mukaan Yhdysvallat uskoo, että Iran aikoo tehdä iskuja useisiin kohteisiin Israelissa. Toinen mahdollisuus on, että se yrittää kalustoaan siirtelemällä estää Yhdysvaltoja ja Israelia tekemästä vastaiskua maahan.

CNN:n lähteen mukaan Iran olisi valmistellut jopa sata risteilyohjusta ampumakuntoon.

Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa ja sen tytäryhtiö Austria Airlines sekä australialainen lentoyhtiö Qantas ovat ilmoittaneet reitittävänsä Lähi-idässä liikkuvat lentonsa niin, että ne eivät toistaiseksi kulje Iranin ilmatilan kautta.

Lufthansa lopetti jo viime viikolla toistaiseksi lentonsa Iraniin ja Austria Airlines teki niin perjantaina.

YHDYSVALTAIN kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby sanoi perjantaina pitävänsä Iranin hyökkäysuhkaa todellisena ja välittömänä.

-  Voin ainoastaan todeta, että seuraamme tätä hyvin, hyvin tarkasti.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat varmistaa niin ikään, että Israelilla ja Yhdysvaltain omilla joukoilla, joita on alueella tuhansia, on kaikki, mitä ne tarvitsevat puolustautumiseen ja että ne ovat kunnolla valmistautuneita.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi aikaisemmin uskovansa, että Iran valmistautuu hyökkäämään Israeliin. Samalla hän vakuutti, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Israelin puolustautumiseen on “raudanluja”.

Iran on uhkaillut Israelia sen jälkeen, kun kaksi iranilaiskenraalia ja muita Iranin vallankumouskaartin jäseniä kuoli iskussa Syyrian Damaskoksessa tämän kuun alussa.

Suomessa Iranin sotakaluston liikuttelusta on kertonut aiemmin ainakin Helsingin Sanomat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE