Turva – Hymy

Simon Elo Nuivan manifestin tavoitteista: ”Ovat itse asiassa yllättävän maltillisia”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä jätti eilen perussuomalaiset. Nyt kysytäänkin muun muassa, millaiseksi muotoutuu uuden eduskuntaryhmän maahanmuuttopolitiikka.

Ryhmä ei ole vielä ehtinyt tarkemmin muotoilla omaa politiikkaansa. Elo ei osaa vielä tässä vaiheessa yksilöidä uuden ryhmän ja perussuomalaisten maahanmuuttopolitikkan eroja.

– Sen voi tietysti sanoa, että yksi syy miksi en näe perussuomalaisia poliittiseksi kodikseni enää ja koen, että se on mennyttä, on se linja, millä nämä henkilöt ja nämä taustavoimat aikovat puoluetta viedä eli minun nähdäkseni sellaiseen asemaan, jossa ollaan ikuinen oppositiopuolue, hän kommentoi.

Simon Elo kertoo itse olevansa maahanmuuttokriittinen. Hän ei lukeutunut aikanaan muun muassa ”monikulturismista” irtisanoutuvan Nuivan manifestin allekirjoittajiin.

– Olen kannattanut monia sen tavoitteita ja kannatan edelleen, hän kuitenkin sanoo.

– Ja jos katsoo, mitkä ne tavoitteet siinä silloin 2011 ovat olleet, niin nykytilanteeseen verrattuna, mihin maailma on muuttunut sen jälkeen, ne ovat itse asiassa yllättävän maltillisia – mitä Euroopassakin on tapahtunut ja mitä Yhdysvalloissa on tapahtunut lainsäädäntömuutoksia.

Kaikkia manifestin tavoitteita hän ei kuitenkaan sano kannattavansa.

– Mutta monia tavoitteita, mitä siihen liittyy. Ei minun linjani ole muuttunut, mutta korostan sitä, että on eri asia olla maahanmuuttokriittinen kuin kannattaa sellaisia voimia kuin mitä meidän nähdäksemme nyt on perussuomalaisen puolueen muutoksen takana, puolueen kaappauksen takana. Johonkin täytyy itse kunkin vetää raja, jotta voi elää itsensä kanssa ja tässä on se meidän rajamme. Näköjään omastatunnostaan, että se on puhdas, täytyy maksaa myös hinta, Elo sanoo.

Alkoholisovusta pidettävä kiinni.

Simon Elo on keskustellut tänään keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa avoimista asioista hallitustyöskentelyssä, esimerkiksi alkoholiuudistuksesta ja aluelakiuudistuksesta.

– Hallitusohjelman pohjalta mennään. Minä olen sitoutunut siihen ja nämä kaikki ryhmän jäsenet jo silloin kaksi vuotta sitten.

Elo kertoo, että Uusi vaihtoehto on muun muassa sitoutunut hallitusryhmien välillä viime keväänä saavutettuun alkoholisopuun.

Simon Elo pitää täysin selvänä, että puoluetuki menee jatkossa perussuomalaisille.

– Se on lainsäädännössä, ei siihen ole mitään syytä meidän palata. Mikä meille tulee, on tietysti eduskunnan sääntöjen mukaisesti ryhmäraha kansanedustajien määrän mukaan.

Yksi taloudellinen turva voisi olla Perussuomalaisten tukisäätiö.

– Julkisuuden kautta olen siinä käsityksessä, että Raimo Vistbacka on sanonut, että hän olisi valmis tukemaan tätä poliittista ryhmittymää.

Valtiopäiväneuvos Vistbacka on säätiön puheenjohtaja.

Mahdollisuuteen, että asiaa käsiteltäisiin lopulta oikeussalissa Elo toteaa, ettei ole lainoppinut.

– En lähde kommentoimaan.

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT