Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Simon Elo Nuivan manifestin tavoitteista: ”Ovat itse asiassa yllättävän maltillisia”

Lehtikuva / Markku Ulander

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä jätti eilen perussuomalaiset. Nyt kysytäänkin muun muassa, millaiseksi muotoutuu uuden eduskuntaryhmän maahanmuuttopolitiikka.

Johannes Ijäs

Ryhmä ei ole vielä ehtinyt tarkemmin muotoilla omaa politiikkaansa. Elo ei osaa vielä tässä vaiheessa yksilöidä uuden ryhmän ja perussuomalaisten maahanmuuttopolitikkan eroja.

– Sen voi tietysti sanoa, että yksi syy miksi en näe perussuomalaisia poliittiseksi kodikseni enää ja koen, että se on mennyttä, on se linja, millä nämä henkilöt ja nämä taustavoimat aikovat puoluetta viedä eli minun nähdäkseni sellaiseen asemaan, jossa ollaan ikuinen oppositiopuolue, hän kommentoi.

Simon Elo kertoo itse olevansa maahanmuuttokriittinen. Hän ei lukeutunut aikanaan muun muassa ”monikulturismista” irtisanoutuvan Nuivan manifestin allekirjoittajiin.

– Olen kannattanut monia sen tavoitteita ja kannatan edelleen, hän kuitenkin sanoo.

– Ja jos katsoo, mitkä ne tavoitteet siinä silloin 2011 ovat olleet, niin nykytilanteeseen verrattuna, mihin maailma on muuttunut sen jälkeen, ne ovat itse asiassa yllättävän maltillisia – mitä Euroopassakin on tapahtunut ja mitä Yhdysvalloissa on tapahtunut lainsäädäntömuutoksia.

Kaikkia manifestin tavoitteita hän ei kuitenkaan sano kannattavansa.

– Mutta monia tavoitteita, mitä siihen liittyy. Ei minun linjani ole muuttunut, mutta korostan sitä, että on eri asia olla maahanmuuttokriittinen kuin kannattaa sellaisia voimia kuin mitä meidän nähdäksemme nyt on perussuomalaisen puolueen muutoksen takana, puolueen kaappauksen takana. Johonkin täytyy itse kunkin vetää raja, jotta voi elää itsensä kanssa ja tässä on se meidän rajamme. Näköjään omastatunnostaan, että se on puhdas, täytyy maksaa myös hinta, Elo sanoo.

Alkoholisovusta pidettävä kiinni.

Simon Elo on keskustellut tänään keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa avoimista asioista hallitustyöskentelyssä, esimerkiksi alkoholiuudistuksesta ja aluelakiuudistuksesta.

– Hallitusohjelman pohjalta mennään. Minä olen sitoutunut siihen ja nämä kaikki ryhmän jäsenet jo silloin kaksi vuotta sitten.

Elo kertoo, että Uusi vaihtoehto on muun muassa sitoutunut hallitusryhmien välillä viime keväänä saavutettuun alkoholisopuun.

Simon Elo pitää täysin selvänä, että puoluetuki menee jatkossa perussuomalaisille.

– Se on lainsäädännössä, ei siihen ole mitään syytä meidän palata. Mikä meille tulee, on tietysti eduskunnan sääntöjen mukaisesti ryhmäraha kansanedustajien määrän mukaan.

Yksi taloudellinen turva voisi olla Perussuomalaisten tukisäätiö.

– Julkisuuden kautta olen siinä käsityksessä, että Raimo Vistbacka on sanonut, että hän olisi valmis tukemaan tätä poliittista ryhmittymää.

Valtiopäiväneuvos Vistbacka on säätiön puheenjohtaja.

Mahdollisuuteen, että asiaa käsiteltäisiin lopulta oikeussalissa Elo toteaa, ettei ole lainoppinut.

– En lähde kommentoimaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE