Politiikka

Sipilä avautuu kaatuneesta perhevapaauudistuksesta blogissaan: ”Olisi koettu etuuksien heikennyksenä potentiaalisesti 2/3 perheistä”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Pääministeri Juha Sipilä.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Pääministeri Juha Sipilä.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Pääministeri Juha Sipilä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tilittää blogissaan hallituksen kaatunutta perhevapaauudistusta. Uudistuksen tilannetta yritettiin ratkaista tänään hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken.

– Keskustan ministerin Annika Saarikon puheenjohtama työryhmä sai ansaitut kiitokset. Ryhmä teki perusteellista valmistelutyötä lyhyessä ajassa, Sipilä kirjoittaa.

Sipilän mukaan työryhmä teetti asiantuntijoilla monipuoliset vaikutusarviot eri perhevapaamalleista.

Hallituksen taustatöitä asiassa on vaadittu julkisuuteen, jotta uudistusta olisi helpompi arvioida.

– Näiden vaikutusarvioiden mukaan viime vaiheessa esillä olleen perhevapaamallin työllisyysvaikutus olisi ollut enimmillään 1 600 henkilötyövuotta. Tämä oli odotusarvoihin ja julkisuudessa esiintyneisiin lukuihin sekä uudistuksen kustannuksiin verrattuna huomattavan pieni luku, Sipilä raottaa nyt blogikirjoituksessan.

– Lyhyellä tähtäimellä malli olisi näyttäytynyt ja koettu etuuksien heikennyksenä potentiaalisesti 2/3 perheistä. Tämä olisi heikentänyt etenkin pienituloisten perheiden asemaa. Tätä Keskusta ei voinut hyväksyä, Sipilä kirjoittaa.

Sipilän mukaan nuorten naisten työmarkkina-aseman vahvistaminen on Keskustalle tärkeä tavoite.

– Yksi strategisen hallitusohjelman elementtejä on käsitellä julkista taloutta kokonaisuutena. Esitys olisi heikentänyt julkisen talouden tasapainoa lähes 100 miljoonalla eurolla. Näin suuri julkisen talouden menojen lisäys on luonnollisempaa ja järkevämpää päättää silloin, kun myös rahoitusasiat ovat aidosti auki, eli seuraavissa hallitusneuvotteluissa, Sipilä sanoo.

Perhevapaauudistuksen valmistelemisesta päätettiin budjettiriihessä 2017.

– Päätimme budjettiriihessä, että jos mallista ei ole yhteisymmärrystä strategiaistunnossa tammikuussa, uudistuksesta luovutaan automaattisesti. Yritimme täysillä loppuun asti, kunnes jouduimme toteamaan, ettei uudistusta ole mahdollista toteuttaa tällä hallituskaudella.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat