Politiikka

Sipilä: ”Juuri nyt Euroopan unioni on vahvempi kuin ennen Ison-Britannian kansanäänestystä”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Pääministeri Juha Sipilä.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Pääministeri Juha Sipilä.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Pääministeri Juha Sipilä.

Eduskunnassa on tänään käsittelyssä päämininsteri Juha Sipilän (kesk.) ilmoitus ajankohtaisista EU-asioista.

Sipilä totesi puheenvuorossaan viimeisten puoluentoista vuoden ravistelleen Euroopan unionia.

– Pahin puhuri on kuitenkin laantunut. Uskallankin sanoa, että juuri nyt Euroopan unioni on vahvempi kuin enenn Ison-Britannian kansanäänestystä. Brexit ei hajottanut Euroopan unionia, vaan pikemminkin se yhdisti, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa unionilla on vastassaan myös ennennäkemättömiä haasteita sekä maailmanlaajuisesti että eurooppalaisittain: alueelliset konfliktit, terrorismi, kasvavat muuttopaineet, protektionismi sekä sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus.

– Suomelle lähtökohta on ollut selvä. Olemme yhdessä vahvempia ja vaikuttavampia kuin erikseen. Mieluummin siis yhdessä ja enemmän kuin erikseen ja vähemmän – paikkamme on vaikuttamisen eturintamassa.

Sipilän mukaan Suomen ajamasta keskitien etenemisestä ei tullut vain Suomeen, vaan koko Euroopan yhteinen linja.

– Olemme raivanneet tietä, jota kulkien EU voi kehittyä yhtenäisenä, entistä tehokkaampana, olennaiseen keskittyvänä yhteisönä. Sallimme eritahtisen kehityksen tiettyjen reunaehtojen täyttyessä. Suomi on tällä hetkellä mukana kaikissa eritahtisen kehityksen muodoissa. Päätökset niihin menosta teemme aina yksitellen  lähtökohtana  sekä Suomen että unionin yhteinen etu.

Sipilän mukaan kehitys, jossa pienellä maajoukolla tehtäisiin päätöksiä, ei ole Euroopan eikä Suomen etu.

Talous- ja rahaliitto EMU:sta Sipilä totesi muun muassa, että sen uudistamisen lähtökohtana on, että jäsenvaltiot vastaavat itse rakennemuutoksista ja kilpailukyvystään.

– Torjumme ajatuksen jäsenmaiden taloudellisten erojen kaventamisesta ratkaisuilla, jotka lisäisivät yhteisvastuuta talous- ja rahaliitossa. Emme pidä euroaluun budjettia, valtiovarainministeriä tai yhteistä työttömyysvakuutusta toimivina ratkaisuina. Sen sijaan kannatamme euromaiden puheenjohtajan aseman vahvistamista sekä omaa momenttia.

Sipilän mielestä hallitus toimii aktiivisesti ja aloitteellisesti EU-politiikassa. Sipilän mukaan Suomi on vaikuttamisen eturintamassa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat