Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Sipilä: Keskustalla valmiutta tarkastella oppivelvollisuuden pidentämistä 18 vuoteen

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) raottaa ovea oppivelvollisuuden pidentämiselle 18 vuoteen.

– Me emme ole vielä tehneet linjauksia seuraavia vaaleja varten, mutta olen todennut useampaan otteeseen sillä tavalla, että myös keskustassa pitää olla valmiutta tarkastella tätä asiaa uudelleen, Sipilä sanoi tänään politiikan toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

– Minusta pitää huolella käydä läpi, onko tämä oikea työkalu siihen, että saadaan suurempi osa suomalaisista käymään toinen aste loppuun, hän jatkoi.

Sipilän mukaan asia pitää ratkaista seuraavan hallituksen hallitusohjelmaneuvotteluissa.

SDP on ajanut pitkään oppivelvollisuuden pidentämistä. Hiljattain myös vihreät ilmoitti kannattavansa asiaa.

Pitää nyt talouskasvua pitkälti oman hallituksen ansiona.

Sipilä on myös terävöittänyt kantaansa siihen, mistä Suomen talouskasvu johtuu. Nyt hän antaa asiasta suurinta kiitosta omalle hallitukselleen eli se ei niinkään johtuisikaan esimerkiksi maailmantalouden suhdanteista. Sipilälle muistutettiin Kesärannassa, että aiemmin hän olisi antanut ymmärtää, ettei kysymys talouskasvun syistä ole niin keskeinen.

– Se (talouskasvu) johtuu niistä toimista, mitä Suomessa sekä yhteisöissä, yrityksissä, työmarkkinoilla että hallituksessa on tehty. Suomi on vasta nyt päässyt tuohon maailmantalouden sykliin ja Euroopan talouden sykliin. Me olimme siitä 7–8 vuotta ulkona. Siitä tässä on kysymys. Nyt on päästy sykliin mukaan ja kasvetaan Euroopan kärkikastissa tällä hetkellä.

Kysymykseen, lukeeko Sipilä talouskasvun nimenomaan tämän hallituksen ansioksi, Sipilä vastasi kyllä.

– Tämän hallituksen aikana tämä käänne on tapahtunut, hän jatkoi.

Työ- ja osatyökyvyttömyyteen etsittävä apua.

Sipilä kertoi toimittajille myös keskustelustaan Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtajan Silja Paavolan kanssa.

– Silja Paavola sanoi, että heidän kassan jäsenistä, jotka eivät ole aktiivimallin piirissä, 58% on työkyvyttömiä tai osittain työkyvyttömiä. Eli ne joiden työttömyysjakso kestää yli 3 kuukautta.

Sipilän mukaan nyt aiotaankin selvittää työntekijäjärjestöjen kanssa, onko muillakin aloilla tilanne vastaavankaltainen

– Todennäköisesti toisilla aloilla se on vähän alhaisempi, mutta joka tapauksessa se on suuri ja silloin puhutaan rakenteellisen työttömyyden osasta ja siitä, että kyllähän meillä systeemissä on aika paljon pielessä, jos työttömyyden hoitamisen keinoin hoidetaan työkyvyttömiä ihmisiä.

Sipilän mukaan hallitus paneutuu työkyvyttömien ja osatyökyvyttömien suureen määrään myös kilpailuministerityöryhmässä.

– Tätä nyt tutkitaan huolella. En osaa luvata, löytyykö siihen näin lyhyellä tähtäimellä jo tällä vaalikaudella ja kehysriihessä ratkaisuja, mutta tämä on yksi niistä suurista 2020-luvulle mentäessä. Kyllä meillä pitää olla myöskin keinoja kuntouttaa paremmin työkykyisiksi ja samoin osatyökykyisille pitää löytyä ratkaisuja, miten heidät saadaan paremmin työelämään.

EU-rahoituskehysneuvottelut siirtämässä päätettäväksi Suomen puheenjohtajuuskauden aikana.

Sipilältä kysyttiin myös, miten hän suhtautuisi keskustan ja sinisten vaaliliittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa.

– Sellaista keskustelua ei ole käyty, hän sanoi.

– Minähän suhtaudun kaikkiin asioihin hirveän avoimesti. Tällaista kysymystä ei ole käyty enkä pidä kovin todennäköisenä, hän jatkoi.

EU:n rahoituskehysneuvotteluista Sipilä totesi pitävänsä melko selvänä, että päätökset asiassa venyvät Suomen EU-puheenjohtajauuskaudelle, joka alkaa kesällä 2019.

– Muuten rahoituskehyksistä pitäisi olla yksimielisyys tämän vuoden lopussa ja ikinä sitä ei ole tehty seitsemän kuukauden aikana.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.